Olet täällä

Melontakeskus, toiminta

Koskimelonta1
Taivalkosken Melontakeskus tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet vesiurheilun harrastamiseen. Tänne olemme kasanneet tietopaketin keskeisistä lajeista ja tarjoamistamme mahdollisuuksista.

KOSKIMELONTA
Koskimelonnan virallisia kilpailulajeja tällä hetkellä ovat boater cross, freestyle, kanoottipujottelu ja koskisyöksy. Maailmalla järjestetään myös sovelletuin säännöin erilaisia koskenlaskukisoja. Nämä pidetään yleensä isoissa koskissa. Esimerkkinä  Adidas Sickline Extreme Kayak World Championships. Koskimelontaratamme soveltuu erinomaisesti freestylen ja kanoottipujottelun harjoitteluun ja kilpailemiseen. Freestylea varten koskeen on tehty stoppari, jossa liikkeitä on turvallista harjoitella. Kanoottipujottelua ajatellen ratamme on erinomainen. Porttisysteemimme mahdollistaa porttien helpon siirtämisen haluttuun kohtaan. Koski on myös monipuolinen, sisältäen helppoja ja vaativia kohtia. Koskimelonnan aloittelijalle on tarjolla turvalliset olosuhteet taittojen opettelemiseen. Koski on yläosaltaan vaativa, mutta puolesta välistä alaspäin selvästi helpommin. Alaosassa harjoittelevalla ei ole pelkoa joutua kosken haastavimpiin osiin.

RETKI- JA HARRASTEMELONTA
Jos melonta koskimelontarataamme rauhallisemmilla vesillä kiinnostaa, niin siihenkin on hyvät mahdollisuudet. Keskus on hienon retkimelonta joen eli IIjoen rannalla. Melomaan on mahdollista lähteä vaikka suoraan keskuksesta. Kosken niskalla olevan padon yläpuolelta voi lähteä heittämään lenkin rauhalliseen vastavirtaan tai sitten kosken alapuolelta voi hypätä kajakkiin/kanoottiin ja meloa Iijokea alaspäin. Mahdollista on myös kurvata autolla yläjuoksulle ja tulla virran mukana takaisin keskukseemme. Iijoen kosket ovat Taivalkoskea ja Pudasjärven alapuolella olevaa Kipinänkoskea lukuun ottamatta helpohkoja ja soveltujat hyvin aloittelijoillekin. Ja mikä parasta Iijoki on melottavissa vesitilanteesta riippumatta eli kuivimpaankin aikaan vettä on melontaa ajatellen riittävästi.
Lähistöllä on myös muita oivia retkimelontakohteita mm. Kostonjoki ja ihan tasaiselle vedelle mielivällekin löytyy melottavaa.

SUP
Suppailu eli stand up paddling on kovaa vauhtia yleistyvä melonnan muoto. SUP-lauta on surffilaudan tyyppinen ja nimensä mukaisesti sitä melotaan seisoen. SUPpailu on rantautunut myös Taivalkoskelle. Ihan ensimmäisen kosketuksen SUPpailuun voi ottaa keskuksen pienessä lammessa. Jos haluaa avoimille vesille, niin voi suunnata vaikkapa varsin läheltä löytyvälle Siikalammelle. Tai jos laji on jo tuttu ja etsit haasteita, niin meiltä löytyy myös koskikelpoinen SUP-lauta, jolla voi meloa alas koskimelontarataamme. Ensimmäisellä kerralla kannattanee lähteä matkaan kosken puolivälistä ja laskea kosken helpohko alaosa.

RIVERBOARDING
Virallista Suomen kielen sanaa ei tälle lajille ole, mutta koskilautailu kuvaa lajia hyvin. Englannin kielessa tätä lajia kutsutaan myös nimellä riverboogie tai hydrospeed. Nimensä mukaisesti välineenä on lauta. Laskiessa lauta on ylävartalon alla. Näin jalat ovat vapaana ja niillä tehdään vapaauintipotkua. Jaloissa on räpylät, joilla potkimista tehostetaan. Meillä on muutama lauta ja kokemusta lajista jo reilun kymmenen vuoden ajalta. Uimataitoiselle, vauhdista ja tyrskyistä pitävälle, laji tarjoaa mukavaa liikuntaa. Varsinkin lämpimänä kesäpäivänä on mukava hypätä kuohujen keskelle. Oiva ohjelmanumero vaikkapa polttareihin. Lajista lisää wikipediassa.

RAFTING
Rafting eli koskenlasku kumiveneellä on varsin suosittu ohjelmapalvelu maailman laajuisesti. Koskimelontaratamme on tähän lajiin hieman lyhyehkö, mutta pienellä 1+4 kokoa olevalla kumiveneellämme saa ihan kelpo kyydit, varsinkin radan yläosassa. Kumivene kulkee ylös autolla tai kantaen. Yhden tunnin aikana ehtii tekemään 4-5 laskua. 

MELONTAKURSSIT JA LEIRIT
Järjestämme mm. melonnan alkeis- ja koskimelontakursseja. Voit tulla mukaan avoimille kursseille tai kasata oman porukan ja tilata yksityiskurssin. Meiltä löytyy varsuteet, taitoa ja osaamista. Jos olet aloittelija, niin vinkkejä melontaan löydät vaikkapa täältä ja yleistä melontatietoa wikipediasta. Järjestämme myös tarvittaessa vaikkapa koskimelontaleirejä ja tarjoamme apua (majoitusjärjestelyt, valmennusapu jne.) leirien järjestämiseen. Taivalkoskella on paljon muutakin tekemistä, joten leirien lisäohjelmaakin on tarjolla.

TAPAHTUMAT
Melontakeskuksessa järjestetään vuosittain useita taphtumia. Luonnollisesti koskimelonnan eri lajien kilpailut ovat toiminnan ydintä. Järjestämme vuosittain kansainvälisiä ja SM-tason kisoja. Olemme vuosien saatossa järjestäneet kaikkien koskimelontamuotojen SM-kisat. Kiinteä ohjelmalavamme mahdollistaa myös muiden tapahtumien järjestämisen ainutlaatuisessa ympäristössä. Vakiintuneita vuosittaisia tapahtumia ovat Päätaloviikon River Rock heinäkuun alkupuolella ja Palava Koski – tapahtuma syyskuun alussa. Palava Koski on upea syysillan tapahtuma jossa on tarjolla erilaisia esityksiä. Ilta huipentuu jätkänkynttilöiden ja valonheitinten valaisemassa koskessa tapahtuvaan koskinäytökseen ja ilotulitukseen. Tässä vähän kuvaa ja videota vuoden 2014 tapahtumasta.

Sijainti

Lisätietoja antaa