Olet täällä

Kirja - kirjailijaprofessori Kalle Päätalon muistomerkki

Arja Renell’n suunnittelema kirjailijaprofessori Kalle Päätalon muistomerkki sijaitsee Taivalkosken keskustassa, Kalle Päätalon torilla.

kirja.jpg

Taiteilija, arkkitehti Arja Renell’n suunnittelema Kirjailiprofessori Kalle Päätalon muistomerkki “Kirja” valmistui vuonna 2005. Muistomerkki valittiin vuoden 2005 ympäristötaideteokseksi.

Renell’ kertoo että Taivalkosken torin kolmiomainen muoto antoi idean avonaisesta kirjasta ja muistomerkki muotoutui kaksiosaiseksi teokseksi torin molemmin puolin. Torin toisessa päässä on avonainen kirja ja torin toisella laidalla on kirjan lehdistä muodostuva puisto. Kirjojen lehtiin on kaiverrettu aukoiksi taivalkoskelaisia ihmishahmoja.

Vuonna 2014 Kirja sai teosparin Tampereelle kun Arja Renell’n suunnitelema Maaltamuutto -muistomerkki paljastettiin Aleksandra Siltasen puistossa Tammerkosken kupeessa. Voidaankin sanoa että Kirja ja Maaltamuutto ovat teosparina ainutlaatuinen veistoskokonaisuus Suomessa.

“Kalle Päätalon muistomerkeillä olen halunnut luoda hänen monille lukijoilleen paikan, jossa Päätaloa voi muistella kunnioituksella ja ehkä myös luoda hänen teoksiinsa uusia näkökulmia. Mielestäni teoksissa tärkeää on tunnelma, kukin voi sitten tulkita niitä omalla tavallaan ja omista lähtökohdista.” -Arja Renell’, Lukulamppu.fi

Palvelusta vastaa