Olet täällä

- Päätaloviikko 2019 -

Kesä toisensa jälkeen Päätaloviikko kokoaa Kallen fanit ja muut kulttuurinnälkäiset Taivalkoskelle. On siinä tämän päivän kertojilla ihmettelemistä, kun tarinat sinkoilevat ja legendat elävät! 

paataloviikko_2019_kansi.jpg

Vuosi 2019 on merkityksellinen vuosi Taivalkoskelle sekä taivalkoskelaisille: Tänä vuonna juhlimme kunnan ja Taivalkosken seurakunnan 140-juhlavuosien lisäksi Kalle Päätalon syntymän 100-vuotisjuhlavuotta sekä Päätaloseuran 40-vuotisjuhlavuotta.

Tulevan Taivalkosken kunnan syntysanat lausuttiin vuonna 1843, jolloin senaatti antoi luvan Jokijärven rukoushuonekunnan perustamiseen Pudasjärven seurakunnan yläosiin. Jokijärvelle rakennettiin vuosina 1847–1848 kirkko ja 1858 rukoushuonekunta muuttui kappeliseurakunnaksi. Jokijärvellä alkoi kunnallinen toiminta vuoden 1868 alusta. Taivalkosken rannalla vuodesta 1841 toimintansa aloittaneen sahan vaikutuksesta kylän väkiluku lisääntyi nopeasti ja Jokijärven kirkko purettiin pitkän riitelyn päätteeksi syksyllä 1877 ja siirrettiin Taivalkoskelle. Senaatti antoi 27.8.1879 luvan Jokijärven kappelin muuttamisesta Taivalkosken seurakunnaksi. Lopullinen ero Pudasjärven seurakunnasta tapahtui vuoden 1884 lopussa ja samalla myös Jokijärven kunnan nimeksi muuttui Taivalkoski.

Seurakunnan 140-vuotisjuhlaa vietetään syksyllä. Sen merkeissä esitetään Antamo ja Erkki Tynin valmistama musiikkiteos ”Kylväjävertaus” Taivalkosken kirkossa la 31.8. klo 18.

11.11.1919 syntyi Jokijärven kylään muuan Kaarlo Alvar Päätalo, jota Kalleksi kutsuttiin. Kallesta tuli myöhemmin kirjailija ja arvostettu henkilö niin kotipitäjässään kuin valtakunnallisestikin. Arvostus näkyy tänä vuonna Päätaloviikolla, jonka ohjelmassa on mm. uuden ponttuun vihkiminen, tukkilaisnäytös ja eri perinnetapahtumia Kallen lapsuudenkodissa Kallioniemessä, Möllärimestari -omakustannekilpailu ja Kallen tuotantoon liittyvä juhlaseminaari sekä Kalle 100 -näyttely. Päätaloviikolla on tuttuun tapaan paljon muutakin kirjallisuusja kulttuuriohjelmaa, myös perheen pienimmille. Tarkemmat tiedot löytyvät sisäsivuilta.

Päätaloviikolla huppaillaan ja lystäillään jälleen 1.–7.7.2019.
 

Lämpimästi tervetuloa Päätaloviikolle!

Päätaloviikon 2019 ohjelma

Palvelusta vastaa