Olet täällä

Taivalkosken kotiseutumuseo

Taivalkosken kotiseutumuseo sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Siikalammen rannalla, Taivalkosken keskustassa. Museo avoinna kesäisin.

metsanvartijan_pirtti.jpg
kulttuuri_pikkuaitat.jpg
kulttuuri-viisseinanen_aitta.jpg

Kotiseutumuseo avataan jälleen kesällä 2017.

Museon päärakennus on entinen metsänvartijan torppa. Lisäksi pihassa on kolme pientä aittaa, viisiseinänen aitta ja navettarakennus.

Museon kahden tuhannen esineen kokoelma on eräs Pohjois-Pohjanmaan kotiseutumuseoiden runsaimpia. Esineiden määrä ja laatu kertovat siitä, minkä pitäjässämme voi nähdä edelleen: taivalkoskelaiset osaavat arvostaa omaa historiaansa ja sen tarinoita.

Tässä on esine, joka on mahdollisesti ainoa lajiaan maailmassa. Taivalkoskelainen keksintö, oman aikansa innovaatio! Kärpäslistin.

karpaslistin.jpg

Halkaisemalla haaroitettuun varteen on kiinnitetty parikymmensenttinen rulla, joka on akseloitu nauloilla. Käyttötapa on hyvin yksinkertainen: matalan navetan katosta on rullaamalla liiskattu sinne asettuneet, itsensä raukeaksi syöneet kärpäset.

Tämän verran rullasta tiedetään, mutta sen keksijä, valmistaja ja käyttöpaikka ovat jo painuneet historian hämärään. Ehkä markkinoille tullut kärpäspaperi ajoi listimen edelle.

Lisää ainutlaatuisia esineitä, taivalkoskelaista historiaa ja tarinoita löytyy kotiseutumuseosta. Tervetuloa!

Aikamatka Taivalkoskella

Museolta alkanutta aikamatkaa voi jatkaa Jalavan kaupassa. Taivalkosken keskustaa kiertää Tuhansien tarinoiden Taivalkoski- kulttuuripolku, joka kertoo menneistä vuosikymmenistä. Kulttuuripolulta kannattaa poiketa Päätalo-keskukseen ja katsastaa Kallen työhuone. Sieltä aikamatka kulkee luontevasti Jokijärven Kallioniemeen, Kalle Päätalon lapsuudenkotiin.

Historia elää Taivalkoskella!

Palvelusta vastaa

Liittyvät palvelut

Saksan armeijan sodan aikana rakennuttaman kenttäradan leiri- ja asemapaikkoihin Taivalkoskella pääset tutustumaan opastetuilla poluilla.