Du är här

Selkosen kansaa -taidenäyttely

Event date: 
18.5. – 26.6.2020
Place: 
Päätalo-keskuksen taidenäyttelytila
Age limit: 
Sallittu kaikenikäisille
Adress: 
Käyntiosoite
Urheilutie 4 A
93400
Taivalkoski

Sirpa Kemppaisen taidenäyttely Selkosen kansaa käsittelee hänen perheensä elämää vuosilta 1947-1967. Taidenäyttelyn teokset pohjautuvat aitoihin valokuviin.

Sirpa Kemppaisen äidin puolen suku on lähtöisin Ylä-Kainuusta ja Koillismaalta Kalle Päätalon maisemista ja sukuhaaroista. Idea taideteosten syntymiseen sai alkunsa keväällä 2011 Sirpan äidin kuoltua.  Innoittajana ovat perhealbumin valokuvat vuosilta 1947–1967. Näissä maisemissa liikutaan Vuolijoelta Oulujärven kieppeiltä Suomussalmen Pyhäkylän mummolaan ja Koillismaan selkosiin. Pohjoisen kauneus ja luonnon karu seesteisyys ovat läsnä marjametsineen, puhdasvetisine ja kalaisine järvineen, upeine harjumaisemineen ja hiekkarantoineen ja hiekkakankaineen. Muistoissa siintää kesän hillasuot ja mustikkametsät, kevättalven pilkkireissut ja häikäisevän valkoiset hanget. Vielä 1960–luvulla talot olivat harmaita hirsipirttejä, jossa vierailevat poromiehet nukkuivat pirtin lattialla porontaljalla, tyynynä polsterihalko niskan alla. Evääksi syötiin suolamuikkuja ja kesäytyneitä suolasärkiä. Nykyaika saapui Sirpan mummolaan 1969 valmistuneen uuden valkoisen mineriittipintaisen asuintalon muodossa.

Perinteisesti miehet hankkivat elantoa tukkimetsistä ja savotoista. Sirpan isä Toivo Juntunen ja äiti Saimi Räisänen kohtasivat toisensa Kälkäjän tukkikämpällä josta yhteinen taival sai alkunsa. "Se oli semmonen mies, joka kulki akkunoista, eikä ovista" tukkikämpän emännillehän oli julistettu pyhä työrauha eikä kukaan tukkikämpän ukoista saanut sitä rikkoa! Näin alkunsa saaneesta avioliitosta syntyi ensin Keijo vuonna 1961 ja myöhemmin Sirpa vuonna 1962.

Kesäkuussa taidenäyttelytila on avoinna ma 8-18, ke,to 8.30-18 ja ti,pe 8.30-16.

Ytterligare information