Olipa kerran...

Miten sinun satusi alkaa?

Napero-Finlandia on vuosittain järjestettävä, alakoulujen oppilaille suunnattu valtakunnallinen sadunkirjoituskilpailu. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa lapsia kirjoittamisen ja lukemisen pariin.

Vuonna 2024 kilpailun esiraatina toimivat Helsingin yliopiston kirjallisuuden opiskelijat opettajansa FT, lasten- ja nuorten kirjallisuuden tutkija Myry Voipion johdolla. Kilpailun päätuomareina toimivat kirjailija Niilo Keränen sekä Elisa Miinin A-lehdiltä.

Kilpailuun voi lähettää satuja 30.4.2024 saakka joko nettilomakkeella tai perinteisesti paperilla.

Mikäli lähetät tekstisi paperilla, lähetä se yhteystietoineen osoitteeseen:
Päätalo-instituutti / Napero-Finlandia
Urheilutie 4, 93400 Taivalkoski
Muista lähettää sadun lisäksi yhteystietosi (nimesi, osoitteesi, luokkasi, huoltajan sähköposti ja puhelinnumero).

 

Napero-Finlandiassa on kolme sarjaa:

1. sarja:

Peruskoulun 1.-2.-luokkalaiset

2. sarja:

Peruskoulun 3.-4.- luokkalaiset

3. sarja:

Peruskoulun 5.-6.-luokkalaiset

Vuoden 2024 Napero-Finlandian aihe on vapaa!

Lähetä oma satu

Napero-Finlandia -sadunkirjoituskilpailun 2023 palkintojenjakotilaisuus

Napero-Finlandian tulokset julkistetaan palkintojenjakogaalassa virtuaalisesti 18.10.2023 klo 13, pääset palkintojenjakoon tästä linkistä https://youtu.be/IKYQ4LqK4Dg. Kilpailuun osallistuneista saduista paras palkitaan Jussi Valtakarin tekemällä Napero-Oskari-veistoksella sekä 100 euron lahjakortilla. Lisäksi kustakin sarjasta palkitaan kolme parasta satua lahjakorteilla, ja kunkin sarjan voittaja saa Apu Juniorin vuosikerran. Lisäksi kirjoituksia julkaistaan Apu Juniori -lehdessä.

2023 vuoden palkitut

Vuoden 2023 Napero-Finlandian voitti Silja Soini Turusta tarinallaan Piirustukset hengissä.

Katso kaikki vuoden 2023 palkitut ja kunniamaininnan saaneet sadut:

1. Arvi Solin, Helsinki: Viinirypäleiden reissu

Hassu, hauska ja omaperäinen kertomus viinirypäleiden matkasta. Kertomuksessa on luova ja oivaltava ote, jossa näkyy tarinankerronnan taito. Teksti on poikkeuksellisen sujuvaa alusta loppuun ja käänteet ja yllätykset sekä kutkuttava liioittelu sidostuvat tekstiin luontevasti. Loppu kruunaa tarinan!

Lataa satu: Arvi Solin_Viinirypalaidenreissu

2. Hillevi Koskikala, Turku: Unen ihme

Herkkä ja koskettava tarina hyödyntää perinteisiä sadun elementtejä. Teksti käsittelee kuolemaa ikätasoisesti ja kauniisti. Kirjoittaja hallitsee onnistuneesti kerronnan ja dialogin tasapainottamisen. Ote on kypsä ja empaattinen, hauskoja yksityiskohtia unohtamatta. Onnellinen satu myös ystävyydestä.

Lataa satu: Hillevi Koskikala_Unen ihme

3. Frans Hautamäki, Oulu: Kultakettu

Taitava ja vauhdikas eläin-scifi-seikkailu tempaa lukijan mukaansa. Tarina osoittaa mielikuvitusta ja kertojantaitoa: kirjoittaja on luonut monitasoisen kokonaisuuden, joka vaiheikkuudestaan ja pienestä poukkoilusta huolimatta on johdonmukainen ja kantaa alusta loppuun. Hyvällä kielellä kirjoitettu kertomus.

Lataa satu: Frans Hautamaki_Kultakettu

Kunniamaininnat Napero-Finlandia 2024

Hans Boutellier, Laihia: Lentävä matto

Taikurin ammatista haaveileva Leevi saa käsiinsä lentävän maton. Soljuva teksti ja mielikuvituksellinen kokonaisuus nostaa tarinan kunniamaininnalle. Kertomus hyödyntää klassista lentävä matto -aihelmaa, mutta tarina loppuu kivasti ikään kuin kesken.

Lataa satu: Hans Boutellier_Lentava-matto

Maija Kaivosoja, Tampere: Miro Supermakkara

Humoristinen ja vauhdikas seikkailu naurattaa lukijaa! Napakka tarina supersankarimakkarasta on kirjoitettu elävällä kielellä. Sadun kuvailu loihtii tapahtumat lukijan silmien eteen. Myös tekstin kuvitus on onnistunut.

Lataa satu: Maija Kaivosoja

Aaro Tuhkanen, Lohja Hiiri Etsivä ja kadonneiden rubiinien arvoitus

Etsiväkertomus kadonneiden rubiinien arvoituksesta johdattaa lukijan Toivolan kaupunkiin, Nöpis-hiiren kultasepänliikkeeseen. Ehyt ja toimiva tarina hyödyntää perinteisten salapoliisikertomusten piirteitä. Kirjoittaja osoittaa hallitsevansa tarinankerronnan, jossa dialogi sitoutuu luontevasti peruskerrontaan. Hauska kertomus on myös osin kuvitettu.

Lataa satu: Aaro Tuhkanen_Hiiri Etsivä ja kadonneiden rubiinien arvoitus

Helmi Tarmoranta, Siilinjärvi: Lapissa

Ajankohtaisia teemoja käsittelevä kertomus, jossa on kaunista ja realistista luonnonkuvausta. Kirjoittajan tietotaito tulee esiin erinomaisesti. Tarina ja kuvaileva kieli painuvat lukijan mieleen, ja teksti on erinomaisella kielellä kirjoitettu luontotarina.

Lataa satu: Helmi Tarmoranta_Lapissa

Lilian Hellman, Nurmijärvi: Kielo ja taikapulveri

Sarjan kärkeen sijoittuneista perinteisin satu. Kaunis kertomus keijutytöstä, jonka taikapulveri vie lapsuuteen. Satu sisältää ehkä liiankin osoittelevan opetuksen.  

Lataa satu: Lilian Hellman_Kielo ja taikapulveri

1. ja vuoden 2023 Napero-Finlandian voittaja Silja Soini, Turku: Piirustukset hengissä

Upea ja omaperäinen kertomus Ameliesta, jonka piirustukset heräävät henkiin. Taitava ja värikäs kuvailu loihtii miljöön lukijan silmien eteen. Kirjoittaja hallitsee dramaattisen kielenkäytön ja pitää juonenlangat otteessaan. Satu on kiinnostava kokonaisuus ja sisältää runsaasti sellaisia pieniä ja isompia yksityiskohtia, joilla kirjoittaja herkuttelee ja pitää lukijan otteessaan alusta loppuun. Satu kuvaa empaattisesti ja luontevasti, liikaa korostamatta, outoon tilanteeseen joutuvan Amelien tunnelmia, epätietoisuutta, pelkoa, oivaltamista, syyllisyyden tunnetta ja halua korjata virheitään.

Lataa satu: Silja Soini

2. Tuovi Kettunen, Helsinki: Pikkupeikkojen kevät

Kilpailussamme on yleensä palkittu kirjoittaja parhaimmasta sadustaan. Tämän kirjoittajan kohdalla päätettiin kuitenkin antaa palkinto kahdesta hyvästä sadusta. Pikkupeikkojen kevät on perinteisiä satuhahmoja hyödyntävä kertomus. Sujuvalla ja eloisalla tyylillä kirjoitettu satu on kaunis luonnon ja yhteisöllisyyden kuvaus, vaikkakin ehkä hieman tavanomainen.

Lataa satu: Tuovi Kettunen_Pikkupeikkojen kevät

Keskuskaivon tapaus

Keskuskaivon tapaus lähtee liikkeelle aika hitaasti, mutta kehittyy hienosti kirjoitetuksi Yksisarvisten maan pelastustarinaksi – ja ilman että edes ongelman aiheuttanut lohikäärme loppujen lopuksi joutuu kärsimään.

Lataa satu: Keskuskaivon-tapaus.pdf

3. Saana Mäkeläinen, Naantali: Velho ja punainen ruusu

Mukaansatempaava, omaperäisiä ja perinteisiä sadunaineksia onnistuneesti yhdistävä tarina taikaruusua tavoittelevasta epäonnisesta mutta sisukkaasta velhosta. Satu osoittaa sujuvaa tarinankerronnan taitoa, juonirakenne on oivaltava ja loppuratkaisu humoristinen ja yllättävä!

Lataa satu: Saana Mäkeläinen_Velho ja punainen ruusu

Kunniamaininnat Napero-Finlandia 2024

Arttu Valli, Muurame: Eukko ja taikapuu

Humoristinen kertomus kahdesta laiskasta ja yhdestä ahkerasta veljeksestä sekä heidän äidistään. Tuhannen ja yhden yön tarinoita mukailevaa, vähän irvailevaakin toistoa ja sanamagiaa käyttävä kirjoittaja yllättää vielä lopussa laiskojen veljesten kohtalolla.

Lataa satu: Arttu Valli_ Eukko ja taikapuu

Lily Kalliomäki, Tuusula: Kadonnut laulu

Perinteisiä satuelementtejä ja -hahmoja hyödyntävä tarina kertoo laulavan kansan kadonneesta laulutaidosta. Rikkaalla kielellä kirjoitettu satu, jossa nuoret päähenkilöt ottavat haastavan tehtävän vastuulleen. Sydämellinen loppuratkaisu nostaa hymyn lukijan huulille.

Lataa satu: Lily Kalliomäki_Kadonnut laulu

Helmi-Lilja Lindholm, Turku: Isoäidin lahja

Koskettava fantasianovelli kertoo perhettään kaipaavasta kaksitoistavuotiaasta Shengistä. Kirjoittaja tarkastelee monisyisesti vaikeita aiheita: kaipuuta, kuolemaa ja lohtua. Erinomaisella kielellä kirjoitettu kokonaisuus, jossa rakkaus voittaa. Herkkä ja surullinenkin tarina jää lukijan mieleen pitkäksi aikaa.

Lataa satu: Helmi-Lilja Lindholm_Isoäidin lahja

Sylvia Kainulainen, Kivijärvi: Lumihiutaleiden matka

Kuvailevalla ja erinomaisella kielellä kirjoitettu pitkä kokonaisuus kertoo lumihiutaleiden seikkailuista. Kirjoittaja on uskaltanut haastaa itseään ja luonut kokonaisen maailman, jossa on onnistunut miljöö- ja hahmokuvaus. Dialogi on elävää ja luontevaa, mutta tarinan vaihtuvat vaiheet vaativat lukijalta paljon, jotta seikkailussa pysyisi mukana.

Lataa satu: Sylvia Kainulainen_Lumihiutaleiden matka

Kerina Wolde, Helsinki: Anna ja kirjojen maailma

Ajankohtaisiin aiheisiin paneutuva tarina kirjoja rakastavasta Annasta. Päähenkilö on rohkea, ratkaisuja etsivä lapsi, joka ryhtyy toimiin! Ehyt, toimiva kokonaisuus, jossa tapahtumat sitoutuvat hyvin yhteen – vaikka sadun opetusta on alleviivattu ehkä liikaakin. Tarinan kieli on hyvää ja monipuolista.

Lataa satu: Kerina Wolde_Anna ja kirjojen maailma

Aadit Khadka, Helsinki: Ukon seikkailu pikselimaailmassa

Vauhdikas ja monipolvinen, vaikkakin hitaasti vauhtiin lähtevä seikkailu pelien maailmassa. Tarina on kirjoitettu erittäin hyvällä kielellä, se on johdonmukainen ja vauhdikkuudesta huolimatta juoni pysyy hyvin koossa.

Lataa satu: Aadit Khadka_Ukon seikkailu piseklimaailmassa

Martta Varesmaa, Jyväskylä: Kilpikonnan suuri seikkailu

Vaiherikas ja hauska seikkailu, joka on johdonmukainen ja kirjoitettu hyvällä kielellä. Satu yhdistelee luovasti perinteistä eläinsatua ja taikamaailmaa.

Lataa satu: Martta Varesmaa_Kilpikonnan suuri seikkailu

Elsi Mustonen, Hämeenlinna: Superiskä ja nenäkäs temppu

Humoristinen supersankarisatu hykerryttää lukijaa. Ilmeikäs kerronta kuljettaa tarinaa eteenpäin - vauhtia ja yllättäviä tapahtumia riittää. Henkilöhahmojen kuvailu on oivaltavaa ja osuvaa. Loppuratkaisu muistuttaa meitä tärkeästä asiasta: kiltteyden merkityksestä.

Lataa satu: Elsi Mustonen_Superiskä ja nenäkäs temppu

1. Onni Repo, Kirkkonummi: Tarina aakkosista

Omaperäinen, kuvailevalla kielellä kirjoitettu tarina vetää lukijan mukaansa kirjainten monipuoliseen maailmaan: häntäpään Ä ja Ö haastavat muut kirjaimet valtataisteluun. Tarina osoittaa hyvää mielikuvitusta ja taitoa leikitellä kielellä. Lukuisat nokkelat yksityiskohdat tuovat aakkosuniversumin lukijan silmien eteen. Hauska ja kekseliäs tarina sisältää huumoria ja yllättäviä käänteitä. Kirjoittaja hyödyntää kerronnassa onnistuneesti myös salapoliisikertomuksen piirteitä. Teksti nousee esiin ainutlaatuisen ideansa ansiosta ja lopetus on hykerryttävä! Ihan loppusuoralle asti tämä tarina kilpaili myös Napero-Finlandia-tittelistä.

Lataa satu: Onni Repo_Tarina aakkosista

2. Miisa Herranen, Helsinki: Rouva Tammisen tarina

Sydäntäriipaiseva ja vaikuttava tarina tammivanhuksen elämästä ja ihmisen itsekkyydestä. Tapahtumien kertominen tammen näkökulmasta on kekseliäs ja onnistunut valinta. Kirjoittaja luo tunnelman, jossa luonnon monimuotoisuus ja erilaiset tunnetilat pääsevät oikeuksiinsa. Tarinan surullinen loppu yllättää lukijan ja jättää pysyvän muistijäljen.

Lataa satu: Miisa Herranen_Rouva Tammisen tarina

3. Ilona Lagström, Lempäälä: Juuret

Satu on yksi tämänvuotiseen kilpailuumme osallistuneista kirjallisuuteen ja lukemiseen liittyvistä tarinoista. Tarina lähtee hitaasti liikkeelle ja kääntyy sitten äkkiä lähes kauhutarinaksi, kunnes palaa yhtä äkisti takaisin sadun ”reaalimaailmaan”. Satu on hyvin kirjoitettu ja napakka, mutta koskettaa ja jää lukijan mieleen.

Lataa satu: Ilona Lagström_Juuret

Kunniamaininnat Napero-Finlandia 2024

Anna Toivakainen, Helsinki: Meren pohjassa

Mukaansatempaava, eläväisellä kielellä kirjoitettu kertomus merenalaisesta seikkailusta. Kuvaileva kieli ja todentuntuiset yksityiskohdat rikastuttavat kerrontaa ja auttavat lukijaa eläytymään tarinan maailmaan. Osuvat sanavalinnat saavat lukijan hyvälle tuulelle. Sankarin valikoituminen esitetään virkistävällä tavalla: "Se olisi voinut olla kuka tahansa muukin, mutta sinun veneesi löytyi ensin". Kertomus yllättää lukijansa yhä uudelleen aina ensihetkistä viimeisille riveille asti, ja jännitys säilyy koko seikkailun ajan. Tarina on loppuun saakka mietitty, mutta sääntöihimme nähden hiukan ylipitkä.

Lataa satu: Anna Toivakainen_Meren pohjassa

Viola Alm, Helsinki: Satukirja

Monipolvinen tarina siitä, miten tyttö etsii paikkaansa satumaailmassa. Tutut vanhat sadut eivät häntä huoli, mutta lopulta paikka sitten löytyy – ja se on yllätys kaikille. Teksti on hyvin kirjoitettu, paikan etsintä johdonmukaista ja huumori lukijaa kutkuttavaa. Kilpailuumme tuli myös toinen samankaltainen (mutta silti selvästi erilainen) satu, ja kirjoittajat asuvat samalla alueella. Myös tämä satu on erinomainen, mutta jäi tällä kertaa juuri ja juuri kunniamainintojen ulkopuolelle.

Lataa satu: Viola Alm_Satukirja

Matleena Karppanen, Kuhmo: Kuilun takana

Koiran ja tytön seikkailusta kertova kaunis ja huumoripitoinen tarina, joka johdattelee seikkailijat outoihin tilanteisiin. Ystävyys on sadun yksi kantavia teemoja. Johdonmukainen ja helposti seurattava tarina.

Lataa satu: Matleena Karppanen_Kuilun takana

Lila Kettunen, Oulu: Kuinka menninkäisestä tuli kirjailija

Kertomus maailman ensimmäisestä menninkäiskirjailijasta kuvaa vakuuttavasti kirjailijaksi kasvamista ja kirjoittamiseen liittyviä tunteita. Tarina sisältää hurmaavia yksityiskohtia ja taitavasti rakennettuja henkilöhahmoja. Sadun dialogi on tarkkanäköistä ja ilmentää kirjoittajan kypsyyttä ja ihmistuntemusta. Erinomainen kokonaisuus ihastuttaa lukijaa ja pitää otteessaan alusta loppuun. Tarinan sadunomaisuus on sen henkilöhahmoissa – kirjailijaksi aikova ihminen on täsmälleen samoissa tilanteissa.

Lataa satu: Lila Kettunen_Kuinka menninkaisesta tuli kirjailija

Heljä Hukkanen, Oulu: Olavin eläinkriisi

Tarkkanäköinen ja lämminhenkinen tarina eläkepappa-Olavin lemmikkieläinongelmista. Hyväntuulen satu, mukava ja ehjä kokonaisuus.

Lataa satu: Heljä Hukkanen_Olavin eläinkriisi

Verna Rytky, Urjala: Historialliset parrasvalot

Tarina kertoo näyttelijäksi haluavasta tytöstä, jonka unelma toteutuu aikamatkustuksen ansiosta. Näytteleminen tapahtuu 1800-luvun Turussa, ja tuomaristosta oli harmi, että ajanjaksoa ei kuvailla sadussa tarkemmin. Tarinan ansio on siinä, että kulttuuri ei ole pelkkää kirjallisuutta, se on myös näyttämötaidetta.

Lataa satu: Verna Rytky_ Historialliset parrasvalot

Niklas Laitinen, Ylöjärvi: Oli tuulinen päivä Oli tuulinen päivä

Muinaiseen Egyptiin sijoittuva novelli, jonka päähenkilö, orja Nassor, joutuu moraalisesti vaikeiden kysymysten eteen. Kertomuksessa kuvataan sattuman julmaa leikkiä hienosti esitetystä näkökulmasta. Hahmojen ja ympäristön kuvaus ja dialogi tukevat toisiaan tarinan rakentamisessa. Tarinan lopetus kaikessa vaikuttavuudessaan jättää lukijan pohtimaan elämän epätasa-arvoisuutta. Tarina ei ole satu, mutta erinomaisen kielen ja koskettavan aiheen takia palkitaan kunniamaininnalla.

Lataa satu: Niklas Laitinen_Oli tuulinen päivä

Inkeri Mielityinen, Pihtipudas: Lapin ennustus

Lämminhenkinen ja ihastuttava kertomus vie lukijansa pohjoiseen. Kirjoittaja on luonut uskottavan maailman, ja henkilöiden luontoaiheiset nimet lisäävät todentuntua. Kieli on selkeää ja juonen kehittely taidokasta. Henkilöhahmot ovat eläviä ja niihin on helppo kiintyä - erityisesti tytön ja suden välinen toveruus on kuvattu herkästi ja kauniisti. Runsain juonenkääntein ja kuvailuin varustettua maagiseen Lappiin sijoittuvaa tarinaa voisi kuvailla jopa seikkailulliseksi pienoisromaaniksi. Sääntöihimme nähden huomattavan ylipitkä, mutta muutoin erinomainen kertomus ansaitsee kunniamaininnan.

Lataa satu: Inkeri Mielityinen_Lapin ennustus

Mukana yhteistyössä: