Olipa kerran...

Miten sinun satusi alkaa?

Napero-Finlandia on vuosittain järjestettävä, alakoulujen oppilaille suunnattu valtakunnallinen sadunkirjoituskilpailu. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa lapsia kirjoittamisen ja lukemisen pariin.

Vuonna 2023 kilpailu järjestetään yhteistyössä Apu Juniorin kanssa. Kilpailun esiraatina toimivat Helsingin yliopiston kirjallisuuden opiskelijat opettajansa FT, lasten- ja nuorten kirjallisuuden tutkija Myry Voipion johdolla. Kilpailun päätuomareina toimivat kirjailija Niilo Keränen sekä Apu Junior -lehden vastaava tuottaja Elisa Miinin.

Kilpailuun voi lähettää satuja 30.4.2023 saakka joko nettilomakkeella tai perinteisesti paperilla.

Mikäli lähetät tekstisi paperilla, lähetä se yhteystietoineen osoitteeseen:
Päätalo-instituutti / Napero-Finlandia
Urheilutie 4, 93400 Taivalkoski
Muista lähettää sadun lisäksi yhteystietosi (nimesi, osoitteesi, luokkasi, huoltajan sähköposti ja puhelinnumero).

 

Napero-Finlandiassa on kolme sarjaa:

1. sarja:

Peruskoulun 1.-2.-luokkalaiset

2. sarja:

Peruskoulun 3.-4.- luokkalaiset

3. sarja:

Peruskoulun 5.-6.-luokkalaiset

Vuoden 2023 Napero-Finlandian aihe on vapaa!

Lähetä oma satu

Napero-Finlandian tulokset julkistetaan palkintojenjakogaalassa virtuaalisesti 18.10.2023. Linkki palkintogaalaan julkaistaan myöhemmin tällä sivulla. Kilpailuun osallistuneista saduista paras palkitaan Jussi Valtakarin tekemällä Napero-Oskari-veistoksella sekä 100 euron lahjakortilla. Lisäksi kustakin sarjasta palkitaan kolme parasta satua lahjakorteilla, ja kunkin sarjan voittaja saa Apu Juniorin vuosikerran. Lisäksi kirjoituksia julkaistaan Apu Juniori -lehdessä.

2022 vuoden palkitut

Vuoden 2022 Napero-Finlandian voitti Riia Koskela Helsingistä tarinalla Olipa kerran loppu.

Katso kaikki vuoden 2022 palkitut ja kunniamaininnan saaneet sadut:

1. Tiitus Tursas, Lieto: Yksinäinen lepakko

Eheä, ytimekäs ja lempeä satu joukkoon kuulumisesta sekä muiden ja itsensä hyväksymisestä. Tarina hyödyntää perinteisiä sadunkerronnan elementtejä, kieli ja kerronta ovat selkeitä ja ytimekkäitä. Oivaltavat ilmaisut rikastavat selkeää kerrontaa ja ovat omaperäisiä. Tarinan voi lukea myös monenlaisena allegoriana erilaisten vähemmistöjen asemasta ja oikeuksista yhteiskunnassa. Liikuttava kertomus nousee sarjassaan esiin persoonallisena ja kiinnostavana tekstinä ja on jonkin verran eheämpi kuin sarjan kakkoseksi arvioitu satu.

Lataa satu: Tiitus Tursas

2. Sylvi Hietanen, Sodankylä: Tarina ystävyydestä ja rauhasta

Ajankohtainen ja vertauskuvallinen satu rauhasta ja ystävyydestä – ajaton aihe on tuotu hienosti tähän hetkeen. Luontosadun päähenkilöinä ovat poronvasa Roosa ja rauhankyyhky Kira. Kirjoittaja kuvaa kauniisti luonnonkiertoa, dialogi on sujuvaa ja hyödyntää sekä murretta että runomaista otetta. Sadulla on myös toiveikas ja koskettava loppu.

Lataa satu: Sylvi Hietanen

3. Unto Piiroinen, Kokkola: Pienen lohikäärmeen suuri seikkailu

Klassisia satuhahmoja ja -aihelmia hyödyntävä fantasiasatu kertoo nimensä mukaisesti pienen lohikäärmeen suuresta seikkailusta. Kompakti tarina käsittelee konfliktien syntyä ja esittää niihin myös oivaltavia ja kekseliäitä ratkaisuja. Satu on hauska, mutta vaatii lukijalta keskittymistä runsaiden juonenkäänteidensä takia.

Lataa satu: Unto Piiroinen

Kunniamaininnat Napero-Finlandia

Amanda Saarikalle, Parainen: Merenneito ja kyyhky

Selkeän satumainen kokonaisuus alkaa perinteisen sadun sanoin: ”Olipa kerran…”. Teksti on hyvin rajattu ja pelkistetty tarina merenneidosta ja kyyhkyistä, joita merenneito auttaa. Kerronnan näkökulmien vaihtelu toimii ja tukee sadun runollista kieltä. Vaikka tarina on lyhyt, se herää eloon lukijan mielessä.

Lataa satu: Amanda Saarikalle

Lara Wirén, Sipoo (Södekulla): Maailman ensimmäinen robottinäyttely

Omaperäinen satu robottikisasta nousee sarjassaan kunniamaininnalle. Dialogi kuljettaa tapahtumia eteenpäin ja kerronnan ja dialogin suhteet toimivat hyvin. Myös robotin ja päähenkilön ystävyys kuvataan hienosti.

Lataa satu: Lara wiren

Saimi Hyvärinen, Kontiolahti (Kulho): Ulvo

Erinomaisesti kirjoitettu eläinnovelli, joka ei oikeastaan ole satu. Tarinassa on aineksia pidempääkin tekstiin. Yksityiskohtia on runsaasti, eivätkä ne kaikki vie tarinaa eteenpäin. Vakavia, suuria ja ajankohtaisiakin teemoja käsittelevä satu sisältää myös ihastuttavia huumorin pilkahduksia.

Lataa satu: Saimi Hyvärinen

Eemi Lakkavaara, Tuusula: Supervauva

Humoristinen kuvitus elävöittää hauskaa ja hiukkasen erikoista seikkailukertomusta Supervauvan edesottamuksista. Tarinan vahvuus piilee siinä, miten arkiset tapahtumat nivoutuvat päähenkilön ihmeellisiin voimiin. Vaikka teksti on suhteellisen pitkä, se on silti varsin eheä kokonaisuus.

Lataa satu: Eemi Lakkavaara

Rada Osmolovskaya, Turku: Tammi joka rupesi puhumaan

Satu hyödyntää perinteisiä sadunkerronnan elementtejä. Hieno kansikuvitus johdattaa lukijan Syrjäkylän maailmaan. Hyvällä kielellä kerrottu tarina on ehyt ja johdonmukainen kokonaisuus. Tekstissä on myös klassinen opetus ja sanoma.

Lataa satu: Rada Osmolovskaya

Heini Paakkarinen, Nousiainen: Ankanpoikien jännittävä seikkailu!

Paljon yksityiskohtia sisältävä tarina, jossa on paljon hauskuutta, mutta myös elämän velvollisuudet tulevat mukavasti käsitellyiksi. Pitkä satu pysyy hyvin koossa, vaikka kappalejako olisi helpottanut lukemista.

Lataa satu: Heini Paakkarinen

Tiana Turava, Tuusula: En tykkää gigieeneistä

Kantta ja takakantta myöten pikkukirjaksi tehty hauska kertomus. Tarina on kokonaan kuvitettu, ja teksti ja kuvitus tukevat toisiaan. Sympaattinen pieni kertomus oman pelon voittamisesta on perinteinen lastenkirjallisuuden aihe ja sitä hyödynnetään sadussa hyvin. Otsikon tuntematon sana ”gigieeni” voi olla lukijalle vaikea, sillä harva tietää sen tarkoittavan hammaslääkärin instrumentteja.

Lataa satu: Tiana Turava

1. ja vuoden 2022 Napero-Finlandian voittaja Riia Koskela, Helsinki: Olipa kerran loppu

Satu on rohkea ja oivaltava kertomus tarinoiden merkityksestä ja tärkeydestä, kirjallisuuden ytimestä. Siitä, miten kirja tai lyhyempikin kirjoitus on kokonaisuus, johon kuuluu kaikki sen sisältämä, alusta loppuun, jokaisesta kirjaimesta lähtien. Tarinan voi nähdä myös vertauskuvana sille, miten jokaista meistä tarvitaan. Kirjoittaja käsittelee valitsemaansa aihetta omaperäisesti ja kiinnostavien hahmojen kautta. Kielenkäyttö on erittäin hyvää ja virheetöntä. Satu on koskettava, eheä ja ytimekäs, kerronnaltaan sujuva kokonaisuus, jonka aloitus ja lopetus palvelevat erinomaisesti tämänkin tekstin kokonaisuutta. Kirjoittajalta tuli kilpailuumme myös toinen satu, aivan erilainen ja perinteisempi, mutta yhtä ansiokas. Palkittavaksi valitsimme kuitenkin sadun, joka toivottavasti antaa kaikille kirjoittaville lapsille rohkeutta valita ennakkoluulottomasti uusia aihepiirejä.

Lataa satu: Riia Koskela

2. Touko Kemppinen, Helsinki: Värien valtakunta

Vaikuttava, allegorinen satu hirmuhallinnosta, sodasta ja rauhasta. Yhteiskunnallisesti kantaaottava teksti kuvaa värien valtakunnassa hiljakseen rakentuvaa diktatuuria, sortoa ja lopulta sen asteittaista purkamista ja matkaa kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Tarinan kieli, ilmaisut ja kerronta palvelevat kokonaisuutta. Toiveikas loppu puhuu demokratian puolesta.

Lataa satu: Touko Kemppinen

3. Saimi Luukkonen, Helsinki: Pienen ponin suuri seikkailu

Pitkähkö ja upeasti kerrottu tarina imaisee mukaansa alusta alkaen. Kielenkäyttö on loistavaa, kielioppi on hallussa, kokonaisuus on katkottu erinomaisesti lukuihin, ja oman pikantin mausteensa antaa mummon mainio murre. Mukana on runsaasti perinteisen sadun hienoja elementtejä, taikuutta, selittämättömiä yhteyksiä, pahan ja hyvän taistelua – ja onnellinen loppu. Kauniisti valitut fontit ovat tämän sadun kohdalla selvästi plussaa.

Lataa satu: Saimi Luukkonen

Kunniamaininnat Napero-Finlandia

Sivi Kauhanen, Helsinki: Lumisadeseikkailu

Ihastuttava joulusatu! Ehyt kokonaisuus sankarien nimiä myöten. Jännitystä ja joulun tunnelmaa. Satu nappaa lukijan mukaansa alusta alkaen, juoni etenee varsin sujuvasti, ja tässä sadussa päästään myös rauhassa kerrottuun onnelliseen loppuun asti.

Lataa satu: Sivi Kauhanen

Lila Kettunen, Oulu: Kia, mökki ja maaginen kirjasto

Satu on monista muista poikkeava sikäli, että arki säilyy mukana, vaikka juoni etenee satumaiseen, melkein paniikkimaiseen ja hyytävään tunnelmaan. Tehokeinona kirjoittaja käyttää lyhyitä, virkkeen mittaisia kappaleita. Lähestyy kauhunovellia Stephen King -tyyliin.

Lataa satu: Lila Kettunen

Aarne Niemi, Turku: Laivarottien kapina

Vaiheikas ja pitkä seikkailusatu laivarottien kapinasta vie lukijan mukaansa merille. Tarinan rakenne on hallittu ja toimiva ja peruskerronnan ohessa runsas dialogi kuljettaa kertomusta eteenpäin. Elävät ja hauskat hahmot jäävät mieleen – tässä tarinassa on seikkailun vauhti ja tuntu! Teksti pitää otteessaan loppuun asti.

Lataa satu: Aarne Niemi

Iines Mustonen, Turku: Hyvän ja pahan taistelu

Pitkä ja monivaiheinen seikkailusatu sisältää monia perinteisen sadun elementtejä taikaesineineen ja tietäjineen. Hyvin sommiteltu klassinen vastakkainasettelu.

Lataa satu: Iines Mustonen

Janne Kouhia, Helsinki: Bää ja susijengi

Humoristinen tarina lampaista ja susista saa lukijan nauramaan ääneen. Teksti yhdistelee onnistuneesti eläintarinaa, arkisia sattumuksia ja yllättäviä seikkailuelementtejä: vaiheikkaiden sattumusten jälkeen Bää-lammas ystävineen saa viimein susijengin oikeuteen ja tuomarin eteen. Hykerryttävää kielellistä huumoria ja ironiaa viljelevä satu!

Lataa satu: Janne Kouhia

Nooa Mannerla, Helsinki: S Story of Häжж

Kuivakan humoristinen tieteissatu ammentaa scifin perinteistä. Vaikka tarina sijoittuu moneen eri miljööhön, kerronta ei kovinkaan horju, joskin pienimpien lukijoiden voi olla vaikeaa pysyä tarinan käänteistä kärryillä. Kieli on valittua tyylilajia ja kerronnan rakenne on toimiva. Satu tekee kunniaa omalle genrelleen.

Lataa satu: Nooa Mannerla

Loviisa Mäkelä, Iitti (Kausala): Ystävyyden palapeli

Perinteinen, erittäin hyvin kirjoitettu seikkailusatu toisesta maailmasta ja sieltä löytyvästä ystävästä. Alussa hitusen pitkä taustoituskappale, joka toisaalta kuvaa päähenkilön ”seikkailutarvetta”.

Lataa satu: Loviisa Mäkelä

Anna Toivakainen, Helsinki: Tapsu ja yksisarvisten kapina

Hauska satu, missä arki kohtaa fantasian. Mukavaa, että päähenkilönä on koira. Hyvää kieltä, plussaa kuvituksesta, joka on aika eleetön, mutta sympaattinen.

Lataa satu: Anna Toivakainen

1. Vilja Summanen, Juva (Hatsola): Kertomus wanhasta saunatontusta

Lämminhenkinen, kauniisti kirjoitettu satu vanhasta navettatontusta pitää lukijan otteessaan alusta loppuun. Tarina yhdistää onnistuneesti vanhan kansanperinteen ja nykyhetken. Henkilökuvaus on elävää, tekstin rakenne on toimiva ja yleistunnelmaltaan satu on vangitseva ja mukaansatempaava. Erinomaisella kielellä kirjoitettu teksti on eheä ja sydämellinen nykysatu. ”Navettatonttu” on tämänvuotisen kilpailumme toinen huippusatu ja olisi hyvin voinut tulla valituksi Napero-Finlandian voittajaksi. Tuomaristo päätti tällä kertaa painottaa vielä aavistuksen verran omaperäisempää aihetta.

Lataa satu: Vilja Summanen

2. Ester Nieminen, Hämeenlinna (Hauho): Valoon

Moderni satu kuvaa kauniisti sisarussuhdetta. Herkällä ja aistivoimaisella kielellä kirjoitettu ja rakennettu tarina imee mukaan maailmaansa: kirjoittaja maalaa lukijan mieleen sanoillaan haikean syystunnelman. Psykologinen hahmokuvaus on onnistunutta ja fantasian ja sadun elementit on punottu mukaan hienovaraisesti. Upea kokonaisuus, joka on tämänvuotisen kilpailumme kolmas huippusatu.

Lataa satu: Ester Nieminen

3. Säde Salonen, Helsinki: Laaksopuron salaisuus

Pitkä fantasiasatu, jonka henkäyksenkevyt ja vahva tarina pitää otteessaan alusta loppuun: fantasian perinteistä ammentava tarina kuvaa keijujen etsintäretkeä. Satu on hyvällä kielellä ja tyylillä kirjoitettu, ehyt kokonaisuus, jonka hyvää dialogia on nautinto lukea. Hahmojen rakentaminen ja syventäminen on onnistunutta. Haikea ja avoin loppu kruunaa kertomuksen.

Lataa satu: Säde Salonen

Kunniamaininnat Napero-Finlandia

Robin Pihkanen, Helsinki: Haltioiden valo

Fantasian tolkienilaista perinnettä kansantarustoon onnistuneesti yhdistävä fantasiakertomus paimenesta, vuohesta ja haltioiden valosta. Vaiheikas ja pitkä vaelluskertomus on eheä kokonaisuus. Jonkinlainen irrallisuuden tuntu toisaalta viehättää, toisaalta tekee etsintämotiivin hitusen epäselväksi. Miljöö ja kuvaus ovat toimivia ja dialogi rytmittyy sujuvasti muuhun kerrontaan. Tarina lainaa kansanrunoutta osana kerrontaa. Kokonaisuus on tosi hieno!

Lataa satu: Robin Pihkanen

Meo Hirvanen, Jyväskylä: Poika ja kaulakoru

Perinteinen ja johdonmukainen pelastus-etsintätarina tempaa lukijan otteeseensa alusta alkaen. Mukana on sopivasti satuelementtejä, mutta myös vallanperimys- ja sisarusongelmia, jotka kutkuttavat lukijan mielenkiintoa. Erinomaisen hyvää kieltä ja johdonmukainen, koossa pysyvä tarina.

Lataa satu: Meo Hirvanen

Oona Häyrinen, Liperi (Viinijärvi): Valon tarina

Pitkähkö etsintä- ja pelastustarina tempaa lukijan mukaansa mainion alun jälkeen, pitää otteessaan koko jäntevän kertomuksen ajan. Kielenkäyttö on hyvää yleiskieltä ja myös kielioppiasiat ovat hyvin hallinnassa.

Lataa satu: Oona Häyrinen

Heljä Hukkanen, Oulu: Olavi ja kauhea kasvikriisi

Sarkastinen tarina, jossa pienet asiat ovatkin elämää suurempia. Poikkeukselliseksi tämän sadun tekee sen päähenkilö: ikääntynyt ja muistisairauden rajoilla elävä pappa, jonka maailmaan kirjoittaja on pystynyt sukeltamaan. Kielenkäyttö on loistavaa ja tarinan asetelma hykerryttävä.

Lataa satu: Heljä Hukkanen

Rosalia Korvenniemi, Kaarina (Kuusisto): Isosiskon tarina

Kertomus kertomuksessa -rakennetta hyödyntävä satu koskettaa lukijaa. Kehyskertomuksessa marmeladisisarukset ovat menossa nukkumaan, sisäiskertomuksen tarinaa tonttuperheestä kertoo isosisko Marmeladi. Luontevasti monenlaisia perheitä kuvaava tarina on liikuttava ja omaperäinen kokonaisuus. Hyvällä kielellä kirjoitettu satu, jonka rakenne on harkittu.

Lataa satu: Rosalia Korvenniemi

Oona Ingo, Kokkola: Universumien välissä Napero-Finlandia

Kauhun ja fantasian piirteitä hyödyntävä satu kurottaa tyyliltään ja teemoiltaan kohti fantasianovellia: hyvän ja pahan tasapaino universumissa järkkyy. Tarina on tunnelmaltaan ja kerronnaltaan vahva, tiivis ja ehyt, maailma piirtyy lukijan silmien eteen. Myös dialogi ja peruskerronta kuljettavat tekstiä eteenpäin. Avoin loppu jää kummittelemaan lukijan mieleen. Lapsilukijaa ajatellen tapahtumien taustoitus jää epäselväksi, aikuislukijalle nautittava kokonaisuus.

Mukana yhteistyössä: