Olipa kerran...

Miten sinun satusi alkaa?

Napero-Finlandia on vuosittain järjestettävä, alakoulujen oppilaille suunnattu valtakunnallinen sadunkirjoituskilpailu. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa lapsia kirjoittamisen ja lukemisen pariin.

Vuonna 2022 kilpailu järjestetään yhteistyössä Apu Juniorin kanssa. Kilpailun esiraatina toimivat Oulun yliopiston kirjallisuuden opiskelijat opettajansa FT, lasten- ja nuorten kirjallisuuden tutkija Myry Voipion johdolla. Kilpailun päätuomareina toimivat kirjailija Niilo Keränen sekä Apu Junior -lehden vastaava tuottaja Elisa Miinin.

Kilpailuun voi lähettää satuja 30.4.2022 saakka joko nettilomakkeella tai perinteisesti paperilla.

Mikäli lähetät tekstisi paperilla, lähetä se yhteystietoineen osoitteeseen:
Päätalo-instituutti / Napero-Finlandia
Urheilutie 4, 93400 Taivalkoski
Muista lähettää sadun lisäksi yhteystietosi (nimesi, osoitteesi, luokkasi, huoltajan sähköposti ja puhelinnumero).

Napero-Finlandiassa on kolme sarjaa:

1. sarja:

Peruskoulun 1.-2.-luokkalaiset

2. sarja:

Peruskoulun 3.-4.- luokkalaiset

3. sarja:

Peruskoulun 5.-6.-luokkalaiset

Vuoden 2022 Napero-Finlandian aihe on vapaa!

Lähetä oma satu

Kilpailuun osallistuneista saduista paras palkitaan Jussi Valtakarin tekemällä Napero-Oskari-veistoksella sekä 100 euron lahjakortilla. Lisäksi kustakin sarjasta palkitaan kolme parasta satua lahjakorteilla, ja kunkin sarjan voittaja saa Apu Juniorin vuosikerran. Lisäksi kirjoituksia julkaistaan Apu Juniori -lehdessä.

2021 vuoden palkitut

Vuoden 2021 Napero-Finlandian voitti Adele Huhtinen Laukaasta sadulla Kirjansyöjä.

Katso kaikki vuoden 2021 palkitut ja kunniamaininnan saaneet sadut:

1.Mauri Hynninen, Littoinen (Lieto): Dinosauruksen ja kummituksen aikamatkustus

Sarjansa voittaja nousee esiin iloisena ja vauhdikkaana seikkailusatuna. Persoonalliset ja hauskat päähenkilöt, dinosaurus Hopsu ja kummitus Pertti, tempautuvat aikamatkalle. Vinjettikuvituksenomainen kuvitus tukee tekstiä. Yllätyksellinen juoni vetää mukaansa, yksityiskohdat palvelevat kokonaisuutta ja aikamatkustuksen periaate on ymmärretty. Tämän ikäisen kirjoitukseksi satu on varsin pitkä, mutta tarina kantaa varsin johdonmukaisena alusta loppuun. Hyvällä ja hauskalla kielellä kirjoitettu kokonaisuus.

Lataa satu: Mauri Hynninen

2. Aadit Khadka, Helsinki: Metsästäjä Urho pelastaa maailman eläimet

Omaperäinen satu yhdistelee kiinnostavasti erilaisia elementtejä. Tarinassa kerrotaan oivallisesti, miten erilaiset kokemukset aiheuttavat erilaisia valintoja elämässä. Temaattisesti esiin nousevat luonto, ystävyys ja elämän arvo. Teksti on pitkähkö mutta ehyt. Kirjoittaja hallitsee kahdessa eri maailmassa tapahtuvan kerronnan.

Lataa satu: Aadit Khadka

3. Andreas Rautiainen, Jyväskylä: Kameli aavikolla

Satu on mainio muunnos perinteisestä eläin- ja etsintäsadusta. Dialogi on nokkelaa, juonessa on hyvä draaman kaari ja loppu kiinnostava. Tapahtumien ympäristö on omaperäinen ja poikkeava suomalaisen lapsen kirjoittamaksi. Tarina sinänsä on varsin eleetön, mutta se on tämän sadun vahvuus.

Lataa satu: Andreas Rautiainen

Kunniamaininnat Napero-Finlandia

Loviisa Lehtonen, Kokkola: Taikapuu

Ytimekäs ja lempeällä tavalla viisas satu nostaa esiin lukemisen, kirjoittamisen ja ystävyyden tärkeyden: Lilja istuttaa tammen siemenen ja lukee sille ääneen – ja puussa alkaa kasvaa kirjoja. Tarinan rakenne ei kanna aivan loppuun saakka, mistä syystä teksti saa kunniamaininnan. Sadun sanoma on kaunis ja ajankohtainen.

Lataa satu: Loviisa Lehtonen

Venla Leppänen, Espoo: Lokki Sokki

Hervottoman hauska tarina lokkiperheen seikkailuista saa lukijan nauramaan ääneen! Tarina on kokonaan kuvitettu, ja teksti ja kuvitus tukevat ja täydentävät mainiosti toisiaan. Kieli ja kerronta eivät kuitenkaan yllä sarjan palkintosijoille nostettujen tekstien kanssa samalle tasolle, mistä syystä tarina sijoittuu kunniamainnalle.

Lataa satu: Venla Leppänen

Tiila Lohi, Taivalkoski: Nallen seikkailu

Satu on perinteinen hyväntuulen seikkailusatu, se jopa alkaa perinteisesti ”Olipa kerran…”. Seikkailu tapahtuu tiiviiseen tahtiin, mutta siirtymät ovat sujuvia ja väliin mahtuu mukavasti toteutettua dialogia. Napakka ja johdonmukainen satu on kirjoitettu hyvällä kielellä.

Lataa satu: Tiila Lohi

Roope Nieminen, Nokia: Yliluonnollinen maapallo

Kunniamaininnalle yltävä vauhdikas ja todella yllätyksellinen seikkailusatu tempaa lukijan mukaansa. Jännittävä ja ihmeellinen matka kuljettaa päähenkilönsä läpi niin maapallon kuin dinosauruksen suoliston. Paikoittainen kielellinen ja kerronnallinen onnahtelu pudottaa tekstin palkintosijoilta.

Lataa satu: Roope Nieminen

1. Mio Sirola, Espoo: Rotta joka joutui seikkailuun

Riemastuttava, vauhdikas ja tyylikkään sarkastinen rotan seikkailu nappaa lukijan mukaansa Pariisin kaduille, kellareihin, kujille ja viemäreihin! Lukija pystyy jopa haistamaan seikkailun hajut – myös erilaiset juustot! Kirjoittajalla on todellista kertojan iloa. Satu on täynnä jännittäviä käänteitä ja on ehdottomasti tämänvuotisten satujen parhaimmistoa.

Lataa satu: Mio Sirola

2. Ronja Heikkinen, Kälviä (Kokkola): Liljan seikkailu taikamaassa

Perinteinen fantasiaseikkailusatu nousee sarjassaan toiselle sijalle. Jännittävät juonenkäänteet koukuttavat lukijan ja tarina on ahmittava viimeiseen sanaan asti. Tarinan maailma on hyvin luotu ja juonenkuljetus etenee sujuvasti. Hyvällä kielellä kirjoitettu kertomus on myös hieno esimerkki lasten ja isovanhempien lämpimistä suhteista.

Lataa satu: Ronja Heikkinen

3. Venla Vuori, Vahto (Rusko): Bom, the elephant

Kolmannelle sijalle sijoittuva lämminhenkinen eläinkertomus. Tarinan miljöö on sarjassaan mieleenpainuva ja kiinnostava. Teksti on erinomaisesti kirjoitettu nykyaikainen eläinsatu. Minä-muotoinen kerronta on sujuvaa ja tarina on kompakti. Luonnonsuojelun teema nousee hienosti ja sadunomaisesti esiin.

Lataa satu: Venla Vuori

Kunniamaininnat Napero-Finlandia

Isa Fagerlund, Salo: Maatilalla tapahtuu

Johdonmukaisesti etenevä, maatilalle sijoittuva hauska eläinsatu kertoo Tommista, jonka lehmät oppivat yllättäen lentämään. Tarina on tiivis ja ehyt kokonaisuus ja yhdistää hauskasti arkea ja taikuutta. Teksti erottuu omaperäisyydellään vuoden satujoukosta.

Lataa satu: Isa Fagerlund

Serafiina Keski-Rekilä, Espoo: Joulupukkia etsimässä

Hyväntuulinen tarina vie Sonjan ja mummon matkalle joulupukkia etsimään. Soljuva ja johdonmukaisesti kirjoitettu satu on ilo lukea. Kirjoittaja hallitsee kielen ja kirjoittamisen lisäksi Suomen maantiedon. Mainio ja omaperäisesti jouluaihetta hyödyntävä tarina – oikeastaan aika ovelasti keksitty juju – joka ei ole varsinaisesti satu, mutta mainiona tekstinä ansaitsee kunniamaininnan.

Lataa satu: Serafiina Keski-Rekilä

Lahja Kämäräinen, Helsinki: Kissaperhe Kilikello

Hyväntuulinen, hauskasti sommiteltu ja aika perinteinen eläinten seikkailusatu. Hyvin kirjoitetun tarinan jännite kestää alusta loppuun ja loppu on onnellinen kuten satuun sopii.

Lataa satu: Lahja Kämäräinen

Neea Raappana, Oulunsalo (Oulu): Ulkoa musta, sisältä puhdas

Kuvailevalla ja kauniilla kielellä kirjoitettu lähes tajunnanvirtamainen tarina luottaa lukijan aisteihin. Suoraan lukijaa puhutteleva kerronta kuljettaa mukaansa luonnon helmaan, eläinten pariin. Tarina on pikemminkin fantasianovelli kuin satu, mutta kielellisesti lahjakas kirjoittaja ansaitsee kunniamaininnan.

Lataa satu: Neea Raappana

Hertta Tolvanen, Joensuu: Rauha Kilikilinen ja outo kummitusjuttu

Polkupyörä Rauha Kilikilisestä kertovat kertomukset muodostavat lämminhenkisen kokonaisuuden. Tarinat on kokonaan – ja iloisen värikkäästi – kuvitettu. Lempeä ote saa lukijan hyvälle tuulelle. Oivallus polkupyörästä tarinan sankarina on mainio.

Lataa satu: Hertta Tolvanen II

Hertta Tolvanen, Joensuu: Rauha Kilikilinen

Polkupyörä Rauha Kilikilisestä kertovat kertomukset muodostavat lämminhenkisen kokonaisuuden. Tarinat on kokonaan – ja iloisen värikkäästi – kuvitettu. Lempeä ote saa lukijan hyvälle tuulelle. Oivallus polkupyörästä tarinan sankarina on mainio.

Lataa satu: Hertta Tolvanen

1. ja vuoden 2021 NAPERO-FINLANDIAN voittaja Adele Huhtinen, Laukaa: Kirjansyöjä

Satu Kirjansyöjästä nousee esiin sarjansa selkeänä voittajana. Omaperäinen, humoristinen ja koherentti teksti pitää otteessaan alusta loppuun. Tarina hyödyntää erityisen onnistuneesti viittauksia kaunokirjallisuuteen, ja yhdistää perinteisen ja modernin sadun elementtejä kutkuttavan herkullisesti. Erinomaisella kielellä kirjoitettu nykysatu tuo ripauksen taikuutta arjen keskelle – ja onnistuu vielä lopussakin yllättämään lukijan. Tälle upealle ja mieleen jäävälle kokonaisuudelle ei ollut varteenotettavaa kilpailijaa Nepero-Finlandian voittajaa valittaessa.

Lataa satu: Adele Huhtinen

2. Saana Huuskonen, Petäjävesi: Itämaan perillinen

Pitkä ja monivaiheinen fantasiakertomus vie lukijan mukanaan mystiseen Itämaahan. Tarinassa on vivahteikas henkilökuvaus ja hienot henkilöhahmot, ja pituudestaan huolimatta kokonaisuus on varsin ehyt. Hyvä kuvailu, kieli ja kekseliäät oivallukset sekä jännittävä juoni kantavat. Napero-Finlandia-kilpailun sääntöjen mukaan satu on ylipitkä, mutta erinomaisen kokonaisuutensa ansiosta palkitaan sarjansa toisella palkinnolla. Myöskään aiempien vuosien kilpailuissa sadun pituus ei ole ollut ehdoton sääntö. Tätä olisi lukenut mielellään vielä lisääkin.

Lataa satu: Saana Huuskonen

3. Iida Saalismaa, Helsinki: Tulevaisuutemme?

Dystopiatarina maailman tuhosta – ja pelastuksesta – esittelee synkän tulevaisuuden. Hyvin rakennettu kertomus luottaa paitsi ihmisten hyvyyteen ja kumppanuuteen, myös kirjallisuuden voimaan. Tarina on todella kiinnostava, mukaansa tempaava, mieleen jäävä ja panee ajattelemaan monia ihmiskuntaan kohdistuvia uhkia, jotka tänäkin aikana aiheuttavat pelkoja monissa ihmisissä. Tarina ei ole varsinainen satu, pikemminkin fantasianovelli. Harkittu ja hyvä kokonaisuus ja kirjoittajan lahjakkuus ansaitsee ehdottomasti palkintonsa.

Lataa satu: Iida Saalismaa

Kunniamaininnat Napero-Finlandia

Touko Hukkanen, Oulu: Paperinen seikkailu

Paperinen seikkailu hyödyntää todella kekseliäästi sitä, millaisia kirjat, kirjastot ja kirjahyllyt ovat ja miten erilaiset tekstit rakentuvat. Tarina on hallittu kokonaisuus ja erinomaisesti kirjoitettua kieltä. Mainiosti arjen ja magian yhdistävä moderni kirjasatu ei kuitenkaan aivan yllä pakintosijoille.

Lataa satu: Touko Hukkanen

Inkeri Küttner, Helsinki: Taru taivaankappaleista

Upea satu Auringon ja Kuun rakkaudesta hyödyntää kerronnassaan ja juonenkehittelyssään maailmojen syntytarinoita. Taru on myyttisellä otteella ja kauniilla kielellä kirjoitettu kertomus, jonka lukija voi nähdä tapahtuvan silmiensä edessä. Vahva tunnelma vetoaa, ja tarina tippuu juuri ja juuri pois palkintosijoilta.

Lataa satu: Inkeri Kuttner

Inari Linnavalli, Helsinki: Tuhkaruusu

Perinteisiä satuaihelmia hyödyntävä hiukan apeatunnelmainen tarina kertoo sisaruksista, Unelmasta ja Ohtosta, sekä salaperäisestä tarujen Tuhkaruususta. Maailmojen synty ja tuho ovat kertomuksen ytimessä. Hienolla kielellä kirjoitettu satu on monin tavoin oivaltava ja maalaa vahvoja mielikuvia lukijan mieleen.

Lataa satu: Inari Linnavalli

Antti Rantamäki, Helsinki: Tatu ja mystinen kuoppa

Persoonallinen ja vauhdikas tarina! Tatu ystävineen löytää mystisen kuopan ja päätyy moninaisiin paikkoihin ympäri maailmaa. Hauska kertomus hyödyntää myös eri kieliä ja loppu on naseva.

Lataa satu: Antti Rantamäki

Samuel Sydänmetsä, Pyhäntä: Kultasiivet

Napakka kertomus hylkäämisestä ja onnistumista seuraavasta hyväksymisestä. Johdonmukainen, tiukasti otteessaan pitävä satu, joka opettaa – alleviivaamatta – että jokainen on arvokas ja että ehkä huonoistakin lähtökohdista voi päästä pitkälle, kun on tervettä itseluottamusta.

Lataa satu: Samuel Sydänmetsä

Aarni Valtonen, Helsinki: Nuken silmät

Hurja, suorastaan julma tarina hyödyntää kauhua ja mystiikkaa, jotka lahjakas tekijä punoo onnistuneesti yhteen arkikuvauksen kanssa. Taustalla on koskettava tarina sisarusrakkaudesta ja kaipuusta kuollutta veljeä kohtaan. Teksti osoittaa laajaa lukeneisuutta, kielen ja kerronnan erinomaista hallintaa sekä vankkaa tarinankerronnan taitoa. Kyseessä ei kuitenkaan ole satu, vaan pikemminkin kauhufantasianovelli, mistä syystä sarjassaan monin tavoin erottuva tarina sijoittuu kunniamaininnalle eikä palkintosijalle. Lapsilukijalle tarina ei sovi.

Lataa satu: Aarni Valtonen

Haochen Zeng, Helsinki: Voisinpa lentää!

Arkea ja muodonmuutosten ihmeellistä taikaa erinomaisesti yhdistävä kertomus ihmisistä ja linnuista, jotka vaihtavat paikkoja keskenään. Ihmisen kaipuu luontoon, eläimeksi, toteutuu – mutta ikuinen haave olla jotain muuta kuin oma itsensä ei olekaan sitä, millaiseksi sen kuvitteli. Ehyt, hyvällä kielellä kirjoitettu tarina on omaperäinen ja loppu on todella herkullinen.

Lataa satu: Haochen Zeng

Mukana yhteistyössä: