-12 °C
Haku

Foniatria

OYS:n foniatrian avohoidossa (poliklinikka ja päiväyksikkö) hoidetaan kaikenikäisiä potilaita, joilla on vaikeuksia tai häiriöitä kommunikoinnissa.

Kuvaus

OYS:n foniatrian avohoidossa (poliklinikka ja päiväyksikkö) hoidetaan kaikenikäisiä potilaita, joilla on vaikeuksia tai häiriöitä kommunikoinnissa.
 
Foniatrian avohoidossa tehdään tutkimuksia ja kuntoutussuunnitelmia muun muassa seuraaviin häiriöryhmiin liittyen: Puheen- ja kielenkehityksen häiriöt, pienten lasten kuulontutkimukset, lasten kuulokojesovitukset, kuulokojetta tai sisäkorvaistutetta käyttävien lasten kuntoutus, huuli/ suulakihalkiopotilaiden puheen kuntoutus, puheen rytmin häiriöt, äänihäiriöt, luki- ja kirjoitusvaikeudet, vammoihin tai sairauksiin liittyvät ja synnynnäiset puhumisen ja kommunikoinnin vaikeudet.
 
Pienten lasten kuulontutkimukset ja kuulovammaisten lasten kuntoutus on Pohjois-Suomessa keskitetty foniatrian yksikköön. Foniatrian päiväyksikössä tehdään vaativaa lasten kuntoutustutkimusta puheen- ja kielenkehityksen erityisvaikeuksiin liittyen. Yksikössä toimii Kommunikaatiokeskus Tikoteekki. Se on keskittynyt vaikeasti puhevammaisten teknisesti vaativien ja kalliiden kommunikointilaitteiden ja -menetelmien arvioihin, sovituksiin ja toteutuksiin. Toimintaan sisältyvät erityisesti tietokoneavusteiset puhetta tukevat ja korvaavat kommunikoinnin apuvälineet. Tavoitteena ovat yksilölliset ratkaisut ja toteutukset kommunikoinnin tueksi sekä potilaan kommunikointikeinojen ja -mahdollisuuksien lisääminen.
 
Foniatrian avohoitoyksikön moniammatilliseen työryhmään kuuluvat mm. foniatrian erikoislääkäri, puheterapeutti, audionomi, psykologi, toimintaterapeutti, erityislastentarhanopettaja, kuntoutusohjaaja, lastenhoitaja, sairaanhoitaja, sosiaalityöntekijä ja tekninen ohjaaja. Työryhmä tekee tiivistä yhteistyötä perheen, kuntouttajien, perusterveydenhuollon, päivähoidon, koulu- ja sosiaalitoimen sekä Kelan kanssa.

Sijainti

Osoite

Kiviharjuntie 11

90220 OULU

Osoitteen lisätiedot

2. krs. Medipoliksen rakennus

Palvelusta vastaa

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Viimeksi muokattu 2.12.2023

Puhelinnumerot

Puhelin: 083152011

Maksullisuus: Maksullinen numero

Verkkosivut