10 °C
Haku

Harvinaissairauksien yksikkö

Harvi-yksikkö vastaa harvinaissairauksien diagnostiikan ja hoidon koordinoinnista.

Kuvaus

Yli 300 000 suomalaisella on jokin harvinainen sairaus, vamma, oireyhtymä tai epämuodostuma. Harvi-yksikkö vastaa harvinaissairauksien diagnostiikan ja hoidon koordinoinnista. EU:n määritelmän mukaan sairaus on harvinainen, jos sitä sairastavia on vähemmän kuin 1 potilas 2000 asukasta kohti.
 
Tällaisia harvinaisia sairauksia on tuhansia. Niiden asianmukainen diagnosointi, hoito, kuntoutus ja tiedon välittyminen vaativat erityisiä toimia ja voimavarojen yhdistämistä, jotta potilaat voivat sairaudestaan huolimatta elää täysipainoista ja omiin valintoihinsa perustuvaa elämää ja saada siihen asianmukaisen hoidon ja kuntoutuksen lisäksi tarvittavaa psykososiaalista tukea.
 
OYS:n harvinaissairauksien yksikkö Harvi vastaa Pohjois-Suomessa niiden harvinaissairauksien diagnostiikasta ja hoidon koordinoinnista, joille ei ole olemassa selkeää omaa erikoisalaa. Yksikössä ei pääsääntöisesti seurata tai hoideta potilaita, vaan heidän hoitoaan suunnitellaan niin, että harvinaissairauksista kärsivillä olisi saatavilla mahdollisimman kattavat ja tasalaatuiset palvelut.
 
Yksikön tehtävänä onauttaa oikean asiantuntijan löytämisessä diagnostiikkaa, hoitoa, kuntoutusta ja psykososiaalista tukea ajatellen, sujuvoittaa harvinaissairaiden hoitopolkuja,lisätä harvinaissairauksiin liittyvää tietoisuutta,edistää ja toteuttaa harvinaissairauksiin liittyvää tutkimusta,yhdessä muiden toimijoiden kanssa verkostoitumalla mahdollistaa harvinaissairauksien laadukasta hoitoa ja kuntoutusta.

Sijainti

Osoite

Kajaanintie 50

90220 OULU

Palvelusta vastaa

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Viimeksi muokattu 1.10.2023

Puhelinnumerot

Puhelin: 083152011

Maksullisuus: Maksullinen numero

Verkkosivut