1 °C
Haku

Möllärimestari-omakustannekilpailun säännöt

1. Möllärimestarikilpailu on Päätalo-instituutin järjestämä kirjallisuuskilpailu, jossa palkitaan parhaat kilpailuun lähetetyt omakustanteet. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1996 lähtien, jolloin kilpailu käytiin ”Parhaat Esiin” –nimellä. Möllärimestariomakustannekirjallisuuskilpailun avulla pyritään saamaan omakustanteille enemmän julkisuutta, lisäämään niiden arvostusta sekä kannustamaan kirjoittamiseen. Nimitys Möllärimestari tulee Hermanni Päätalon käyttämästä romaania tai yleisemmin kaunokirjallista teosta tarkoittaneesta mölläri-nimityksestä.

2. Kilpailuteoksen tulee olla kirjoittajan itsensä rahoittama teos. Ulkopuolisen taloudellisen tuen osuus omakustanteessa voi olla talkooluonteista esim. kylätoimikuntien ja kirjallisuuspiirien puitteissa. Yksittäistapauksessa tuomaristo tulkitsee voiko kirja osallistua kilpailuun. Osallistuvan teoksen tulee olla selvästi määriteltävissä kirjaksi, monisteita ja käsikirjoituksia ei hyväksytä. Teoksella tulee olla lisäksi ISBN-numero (International Standard Book Number).

3. Kilpailukieli on suomi. Muilla kielillä kirjoitettua teosta tulee seurata suomenkielinen käännös.

4. Kilpailussa voidaan palkita esimerkiksi runot, novellit, romaanit, tietoteokset ja lastenkirjat. Teosten kirjo määrittelee lopullisen sarjajaon. Teoksen sijoittuminen esimerkiksi dokumentteihin tai elämänkerrallisiin romaaneihin ei aina ole kovin selkeää. Tässä kilpailussa sijoittelu eri sarjoihin tapahtuu esiraadin tekemien arviointien perusteella. Sama teos tai sen osa (kertomus, runo ym.) voi osallistua vain yhden kerran kilpailuun. Teoksen ilmestymisvuotta ei ole rajattu. Parhaaksi arvostellun teoksen kirjoittaja palkitaan vuoden Möllärimestari-tittelillä. Kallioniemi-Säätiön työvaliokunta päättää erikseen kulloinkin jaettavista palkinnoista.

5. Kilpailun osallistumismaksu on 20 € / kirja. Osallistumismaksu maksetaan Kallioniemi- Säätiön tilille FI1654550720003697 (BIC OKOY FI HH) ja tosite suorituksesta lähetetään kirjan mukana. Osallistumismaksulla katetaan kilpailun järjestämiskuluja.

6. Omakustanteiden arviointi suoritetaan kaksivaiheisesti siten, että Päätalo-instituutti kutsuu esiraatiin jäsenet ja esiraati seuloo kirjoista parhaimmiston. Esiraadin tekemien arvostelujen pohjalta päätuomari ratkaisee palkintosijoille sijoittelun. Kirjan graafiset ominaisuudet ovat ansioita mutta arvostelun pääpaino on tekstissä.

7. Kilpailun tulokset julkistetaan vuosittain Taivalkoskella vietettävällä Päätaloviikolla.

8. Kunkin vuoden Möllärimestarikilpailuun osallistuvat kirjat tulee lähettää Päätaloinstituuttiin huhtikuun viimeiseen päivään mennessä, ellei järjestäjä kilpailua julistaessaan muuta kyseisen vuoden määräaikaa. Kirjojen saatteena tulee lähettää kirjoittajan yhteystiedot ja tosite osallistumismaksun suorittamisesta.

9. Päätalo-instituuttiin lähetettyjä kirjoja ei palauteta vaan ne sijoitetaan Päätalo-instituutin omakustannekokoelmaan, jossa ne ovat tutkijoiden käytössä. Emme palauta myöskään kirjoja, jotka on lähetetty ilman kuittia osallistumismaksun suorittamisesta tai jotka muuten eivät täytä kilpailun sääntöjä.

10. Seuraavan vuoden kilpailu julistetaan alkaneeksi kunkin vuoden palkintojenjakotilaisuudessa. Tässä kilpailujulistuksessa on määriteltävä mahdollinen teema, poikkeukset kilpailun päättymisajasta tai muut seuraavaa kilpailua koskevat erityissäännöt.

11. Kilpailuun liittyvästä tiedottamisesta vastaa kilpailun järjestäjä. Lisätietoja kilpailusta saa Päätalo-instituutista, Urheilutie 4, 93400 Taivalkoski, puh. 040 5482 247, sähköpostiosoite instituutti@taivalkoski.fi.

Viimeksi muokattu 11.12.2020