22 °C
Haku

Taivalkosken koronatilannepäivitys 12.11.2021

Taivalkosken tilastoihin on kirjattu marraskuun aikana kaksi uutta Covid-19-koronavirustartuntaa ja yksi karanteeni. Molemmat tartunnan saaneet potilaat asuvat Taivalkosken rajojen ulkopuolella, ja karanteeniin määrätty on jo vapautunut karanteenistaan, joten tällä hetkellä kunnan alueella ei ole merkittävää koronavirustartunnan uhkaa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on siirtynyt jälleen koronan suhteen leviämisvaiheeseen. Terveydenhuollon kuormitus on kuitenkin maltillista ja valtaosa sairastuneista on nuoria. Merkittäviä rajoituksia ei ole annettu: maskin käyttö on suositeltua julkisissa kulkuneuvoissa ja julkisissa sisätiloissa erityisesti, jos rokotesuoja on vajaa.

Rokotukset ovat edelleen ajankohtainen asia. Taivalkoskella yli 12-vuotiaiden rokotusprosentti on alle valtakunnallisen tason ja on tällä hetkellä 77,6 %, eli lähes 800 yli 12-vuotiasta on edelleen vailla täyttä rokotussuojaa. Rokottamattomuus aiheuttaa riskin lähipiirin riskiryhmäläisille. Jokaisen olisikin hyvä miettiä, mikä olisi tunnelma siinä tilanteessa, että omasta rokottamattomuudesta johtuen joku läheinen joutuu sairaalaan tai peräti tehohoitoon. Rokottamattomuus ei ole pelkästään henkilökohtainen asia!

HUS-alueella tehtyjen laskelmien mukaan yhden yliopistosairaalaan joutuneen koronapotilaan keskimääräinen hoitokustannus oli 16 338 €. Singaporessa ihmiset, jotka ovat päättäneet olla ottamatta koronarokotetta, joutuvat jatkossa maksamaan koronataudista johtuvan sairaalahoidon itse. Tämä ei tule tapahtumaan Suomessa, mutta jokainen voi omalta kohdaltaan miettiä, olisiko valmis ottamaan tuollaisen riskin. Kotikuntahan tuon riskin joutuu ottamaan ja maksamaan jokaisen rokottamattomankin sairaalahoidon, vaikka se olisi todennäköisesti voitu estää rokotuksella – OYS:n teholla ei edelleenkään ole hoidettu kaksi kertaa rokotettuja!

Jouni Wikstedt

tartuntataudeista vastaava lääkäri

Viimeksi muokattu 12.11.2021