1 °C
Haku

Taivalkosken koronatilannepäivitys 14.5.2021

Taivalkoskelaisilla todettiin alkukuusta kaksi toisiinsa liittyvää koronatapausta, joista toisen eristys on jo purettu. Eilen todettiin tähän ketjuun liittyvä kolmas tartunta, mutta kyseinen potilas oli jo karanteenissa. Altistuneita näiden tapausten tiimoilta on kymmenen.

11.5 Todettiin osastolla yksi ja palveluasunnolla toinen koronatapaus, joiden alkuperää ei ole saatu selvitettyä. Osaston ja kyseisen palvelutalon henkilökunta ja asukkaat on testattu tällä viikolla kahteen kertaan, ja näiden lisäksi on pyritty testaamaan kaikki osastoilla vierailleet, mikä tarkoitta, että testejä on tehty yli 300 kappaletta. Uusia, osastoaltistukseen liittyviä tapauksia ei ole tullut esille.

Aiemmin on todettu, että myös kaksi rokotusta saanut ihminen voi saada koronavirusinfektion ja tartuttaa sitä eteenpäin. Tämän takia mahdollisten altistuneiden testaamista jatketaan kahden viikon ajan viimeisestä mahdollisesta altistumispäivästä. Koska hoitohenkilökunnalla on ollut suojavarustus käytössä, karanteenia ei määrätä, mutta varomiskäyttäytymistä suositellaan. Toistaiseksi Taivalkosken terveyskeskuksen osastolle ei oteta uusia potilaita vaan osastohoitoa tarvitsevat potilaat ohjataan joko Kuusamoon tai Pudasjärvelle. Potilaiden ja asukkaiden siirtely yksiköiden välillä pyritään pitämään vähäisenä, ja osastoilla vierailua suositellaan välttämään, vaikka se ei olekaan kiellettyä. Kotiutuvat potilaat ovat karanteenissa 24.5.21 saakka, jos altistuminen katsotaan mahdolliseksi.

Yllä mainittujen osastoilla todettujen koronatapausten alkusyy on epäselvä, ja yhteisissä tiloissa mahdollisesti tapahtuneen altistumisen takia myös altistuneiden määrä jää arvioinnin varaan, mikä tekee epidemiatilanteen arvioinnin vaikeaksi. Testauksella varoaikaa ei voida lyhentää, minkä takia Taivalkosken mittakaavassa poikkeuksellinen tilanne jatkuu näillä näkyminen kahden viikon ajan eli 24.5.21 saakka.

Jouni Wikstedt

tartuntataudeista vastaava lääkäri

Viimeksi muokattu 14.5.2021