13 °C
Haku

Taivalkosken koronatilannepäivitys 19.11.2021

Taivalkoskella on kuluneen viikon aikana todettu 1 Covid-19 positiivinen potilas. Karanteenissa ei ole potilaita, joten kokonaisuutena Taivalkosken tilanne on rauhallinen.

Sairaanhoitopiirin tilanne on menossa huonoon suuntaan. Kuluneiden 9 viikon seuranta-aikana viikoittain todettujen Covid-19 infektioiden määrä on noussut tasolta 121 tartuntaa viikossa tasolle 611 tartuntaa viikossa, mikä vastaa keskimääräistä 21 % viikoittaista tartuntojen lisääntymistä ja eksponentiaalista kasvua – Covid-19 epidemia ei siis ole vielä kuollut.

Rokotustilanne Taivalkoskella on hyvä: Thl:n sivuilta katsoen kaksi rokotetta on saanut 80,1 % yli 12-vuotiaista taivalkoskelaisista. Onneksi olkoon ja kiitoksia itse kullekin rokotteen ottaneelle! Olemme edelleen valtakunnallisesti jäljessä, mutta omassa sairaanhoitopiirissämme tulos on erinomainen. Vasta tulleen tiedon mukaan Suomessa riski joutua sairaalahoitoon on rokottamattomalla 19 kertainen verrattuna 2x rokotettuihin ja riski joutua tehohoitoon on peräti 33 kertainen verrattuna 2x rokotettuihin.

Koronanäytteiden ottamisen kriteerit ovat herättäneet kysymyksiä. Yksinkertaistettu ohje alla.

Oireisen potilaan näytteenotto

Koronavirusinfektion oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, nuha, kurkkukipu, lihaskivut, pahoinvointi, ripuli. Vanhuksilla myös sekavuus tai yleistilan lasku.

1x rokotetut ja rokottamattomat:

 • näyte otetaan, jos tutkittavalla on oireita

Yli 12-vuotiaalta oireiselta henkilöltä, joka on saanut kaksi koronarokotetta (toisesta rokoteannoksesta yli viikko). Näyte otetaan, jos:

 • jos oireilu on niin voimakasta, että potilas hakeutuu vastaanotolle vointinsa takia vastaanotolle
 • tiedossa on koronavirusaltistus edeltävän kahden viikon aikana
 • sote-työntekijät
 • henkilöllä on hoito/perussairaus, jonka vuoksi rokotesuojan epäillään olevan heikko (esim. aktiivissa syöpähoidossa olevat potilaat, hemodialyysipotilaat)
 • varusmiespalvelusta suorittavat, jos Puolustusvoimat ohjaa heidät testiin.

Alle 12-vuotiaalta oireiselta henkilöltä otetaan näyte seuraavissa tapauksissa:

 • koronavirusoireiden vuoksi hoidon tarpeen arvioon hakeutuvat
 • tiedossa oleva koronavirusaltistus edeltävän kahden viikon aikana
 • lapsen perhepiirissä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole kahden rokotteen tai sairastetun taudin + rokotteen antamaa suojaa
 • lapsella on hoito/perussairaus, jonka vuoksi rokotesuojan epäillään olevan heikko (esim. aktiivissa syöpähoidossa olevat potilaat, hemodialyysipotilaat)

Saman perheen yhtä aikaa sairastavista riittää yhden henkilön testaaminen. Kaikkia perheenjäseniä ei ole tarpeen testata. Jos näyte on positiivinen, testataan kaikki perheen oireiset.

Oireettoman henkilön näytteenotto

 • ulkomaanmatkan jälkeen THL:n ja Valtioneuvoston ajantasaisen ohjeistuksen mukaan
 • varusmiespalvelusta suorittavat, jos Puolustusvoimat ohjaa heidät testiin.

Jouni Wikstedt

tartuntataudeista vastaava lääkäri

Viimeksi muokattu 19.11.2021