24 °C
Haku

Taivalkosken koronatilannepäivitys 23.9.2021

Taivalkoskella todettiin 21.9. uusia Covid-19-koronavirustartuntoja. Tartuntoja todettiin nyt kouluikäisillä ja nuorilla. Tartunnanjäljityksen tekemän kartoituksen mukaan Taivalkoskella sairastuneita on neljä. Lähialtistuneita on 48, joista karanteeniin on asetettu 41. Kahdesti rokotettuja altistuneita on 7, mutta nykyisin voimassa olevan ohjeen mukaan karanteeniin ei joudu, jos on saanut täyden rokotussarjan (2). Kaikki tartunnat kuuluvat samaan tartuntaketjuun, ja ketjun alkupää on naapurikunnassa.

Altistuneissa on tällä kertaa paljon kouluikäisiä, ja moni on ollut huolissaan siitä, onko altistunut. Altistuminen tarkoittaa, että on ollut yli 15 minuuttia SAIRASTUNEEN ihmisen kanssa tekemisissä alle 2 m etäisyydellä. Altistumista ei siis synny, jos on ollut tekemisissä sairastuneen perheenjäsenen kanssa, tai jos on ollut samassa luokkahuoneessa, mutta ei läheisemmissä tekemisissä sairastuneen kanssa. Kaikkiin lähialtistuneiksi laskettaviin otetaan yhteyttä tartunnanjäljityksestä pohjautuen sairastuneen ilmoittamiin kontakteihin – jos yhteydenottoa ei kuulu, voi koulussa tai työssä käydä normaalisti.

PPSHP:n syyskuun tilaston mukaisesti koronavirusinfektioista 40 % oli terveillä 20 – 40 vuotiailla. Kyseisen ryhmän edustajista n 70 % on saanut 1. koronarokotteen. Koska kyseinen ikäluokka on hyvin sosiaalisesti aktiivista ja kontakteja on paljon, olisi yhteiskunnan rajoitusten poistamisen kannalta tärkeää, että nämäkin nuoret ihmiset kävisivät hakemassa molemmat rokoteannokset.

Jouni Wikstedt

tartuntataudeista vastaava lääkäri

Viimeksi muokattu 23.9.2021