13 °C
Haku

Taivalkosken koronatilannepäivitys 27.1.2022

Taivalkoskella on terveyskeskuksen testeissä kuluneiden kahden viikon aikana todettu seitsemän Covid-19 koronainfektiota, joista kolme ulkopaikkakuntalaisella kävijällä. Karanteenissa on yksi taivalkoskelainen. Tällä hetkellä voimassa olevat eristykset ja karanteenit ovat loppumassa huomenna.

Eristys- ja karanteeniohjeet ovat muuttuneet. Aiemmin määrätty 10 vuorokauden eristys on lyhennetty viiteen vuorokauteen. Samoin karanteenin mitta on nykyisin enää viisi vuorokautta. Eristys- ja karanteenimääräyksiä on kirjoitettu niille, joille sillä on erityistä merkitystä: jos korona aiheuttaa poissaoloa työpaikalta tai rahallista menetystä, voi todistuksella hakea Kelalta tartuntatautipäivärahaa. Jos tällaista tartuntatautipäivärahan hakemisen tarvetta ei ole, saa terveyskeskuksesta joko hoitajan tai lääkärin kirjoittaman sairauslomatodistuksen oppilaitokseen tai esimiehelle toimitettavaksi. Sairausloman pituus on tässä tapauksessa viisi päivää oireiden alusta laskien.

Taivalkoskellakin moni on jo tehnyt koronan kotitestejä. Positiivinen kotitesti tarvitsee varmentaa terveydenhuollossa, vain jos

  • tarvitsee testituloksen koronapassia varten eli ei ole 2x rokotettu
  • tarvitsee Kelalle virallisen eristystodistuksen omasta tai lapsen sairastamisesta

Jos et tarvitse koronapassia tai virallisia todistuksia, voit sairastaa kotona 5 vuorokautta, kunnes olet kuumeeton ja oireet ovat vähentymässä – kuitenkin vähintään 5 vuorokauden ajan.

Jos sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuu henkilöitä, joilla ei ole rokotteen tai sairastetun taudin antamaa suojaa, tulisi heidän pysyä kotona karanteenissa 5 vuorokautta sairastuneen oireiden alusta laskien. Taudilta suojassa oleviksi lasketaan ne,

  • jotka on rokotettu vähintään kahdesti,
  • jotka ovat sairastaneet taudin 6kk:n sisällä ja
  • jotka ovat sairastaneet taudin yli 6kk sitten ja saaneet tämän jälkeen yhden rokotteen.  

Henkilöt, joilla on yllä mainittu suoja, voivat liikkua vapaasti yhteiskunnassa.

Jos tarvitset virallisia eristys- tai karanteenitodistuksia, niin ole yhteydessä terveyskeskukseen numeroon 040 860 9002.

Jos olet raskaana ja sairastut koronavirusinfektioon, ole yhteydessä terveyskeskuksen neuvolaan verisuonitukoksia vähentävän hoidon aloitusta varten.

Jouni Wikstedt

tartuntataudeista vastaava lääkäri

Viimeksi muokattu 28.1.2022