20 °C
Haku

Taivalkosken koronatilannepäivitys 8.12.2021

Taivalkoskella on todettu marraskuun lopulta laskien yhteensä 21 Covid-19 tartuntaa. Tartuntaketjuja on todettu kuusi, joista viidessä ketju on rajoittunut yhteen henkilöön tai pariskuntaan. Eristys on tähän päivään mennessä purettu kymmeneltä tartunnan saaneelta ja 11 on vielä eristyksessä. Viisi viimeisintä tartuntaa kuuluu samaan tartuntaketjuun ja nämä jatkotartunnat ovat olleet perheen sisäisiä. Karanteeniin asetettuja on seitsemän. Alustavasti näyttää siltä, että tartuntaketjut ovat vähitellen kuihtumassa ja tällä erää viimeisen eristykseen asetetun eristys on päättymässä 14.12.21.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella tartuntoja on runsaasti ja aluehallintovirasto on kiristänyt rajoitusmääräyksiään marras-joulukuun aikana jo pariinkin otteeseen. Koronapassilla rajoituksia on voitu kiertää ja mahdollistaa ”normaalin elämän” jatkuminen. Toivotaan, että koronapassivaatimus saa rokottamattomia hakemaan rokotteensa niin, että nämä saisivat passin itselleenkin.

Ensimmäisen rokotteen on taivalkoskelaisista nyt ottanut 87,1 % ja kaksi rokotetta on saanut 2847 ihmistä, mikä on 81,5 % yli 12-vuotiaasta väestöstä. Hyvä tulos ja parempi kuin maakunnassa keskimäärin, mutta vielä on viruksella Taivalkoskellakin monta sataa ihmistä, joiden kautta levitä.

Rokotuksia vastustetaan ja tämä tapahtuu pääosin väärin perustein.  Kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll on huolissaan siitä, että meillä on se toinen, valheen virus, disinformaation virus, joka leviää jopa nopeammin kuin koronavirus. Ja myös tämä väärä tieto, disinformaatio, on tutkimusten mukaan tappanut tuhansia ihmisiä. Viime vuonna julkaistun amerikkalaistutkimuksen mukaan laajalle levinneisiin koronavirukseen liittyviin valheisiin ovat lukeutuneet muun muassa erilaiset poliittiset salaliitot, bioaseistautumiseen ja 5G-teknologiaan liittyvät teoriat sekä ylivoimaisesti suosituimpana erilaisten koronaan purevien ihmeparannuskeinojen promoaminen. Varokaamme tällaista väärää tietoa, joka kieltää ottamasta rokotuksia ja sitä kautta sekä lisää terveydenhuollon kuormitusta että aiheuttaa konkreettisesti uusia, turhia kuolemantapauksia.

Jouni Wikstedt

tartuntataudeista vastaava lääkäri

Viimeksi muokattu 9.12.2021