-4 °C
Haku

Kakkaava koira ja muita näkyjä -taidenäyttely

Helsinkiläisen taiteilijan ja kirjailijan Meiju Niskalan taidenäyttely on esillä Päätalo-keskuksen taidenäyttelytilassa 28.2.-1.4.2022. Avajaiset pidetään perjantaina 4.3.2022 klo 16-18, tervetuloa!

-

Päätalo-keskus

Kun tammikuussa 2022 omikron -aalto levisi Helsinkiin, päätti kirjailija ja taiteilija Meiju Niskala muuttaa evakkoon mökilleen Taivalkoskelle.

Niskala halusi olla uskollinen poikkeukselliselle ajalle ja kokeilla arkea, jossa moni asia oli normaaliin verrattuna toisin. Niskala vuokrasi ensimmäistä kertaa elämässään hevosen, ilmoittautui maalaustunneille, tuohikurssille ja ryhtyi usean vuoden tauon jälkeen tekemään keramiikkaa.

Kakkaava koira ja muita näkyjä – kokonaisuus esittelee pomintoja Niskalan kuuden viikon korona-arjesta Koillismaalla.

Niskala käyttää maalauksissaan akryyliä pleksille, joka maksimoi sattumien syntymän ja maalauksen lyhyen työstöajan – käytännössä se on alle kolme tuntia. Tämänkaltainen dynaamisen työskentelyprosessi on Niskalalle ominaista myös kaunokirjallisessa, yhteisöllisessä ja esittävän taiteen työskentelyssä. Keramiikkaa työstäessään Niskala kuunteli käsiään: syntyi kuoro, nukkuvat esi-isät ja lauma pahinta mahdollista pelkääviä, jotka joutuvat nukkumaan korvat isoina.

Mm. Kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla palkittu Niskala on tunnettu erityisesti yhteiskunnallisista ja yhteisöllisistä töistään. Vuosien aikana Niskalan teoksiin on osallistunut yli 150000 ihmistä. Niskalan yhteistyötahoja ovat esimerkiksi HAM, Kiasma, Helsingin Juhlaviikot ja useat muut valtakunnalliset instituutiot. Tällä hetkellä Oscar-ehdokkaanakin tunnettu elokuvaohjaaja Selma Vilhunen valmistelee Niskalan viimeisimmästä autofiktiivisesta kirjasta Sata kirjettä kuolleelle äidille pitkää elokuvaa.

Näytteillä olevien teosten lisäksi Niskala piirsi ja valmisti poikkeusajallaan ystäviensä kuvista tapetin ettei joutuisi nukkumaan kamarissa yksin, ja suunnitteli itselleen hautakiven.

Viimeksi muokattu 24.2.2022