Koronavirusinfo
Suojaa itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta. Alla olevat keinot auttavat ehkäisemään myös uusien virusmuunnosten leviämistä.
- Ota rokote.
- Jos sairastut, pysy kotona.
- Muista hygienia: kädet, maski, turvaväli.
- Pidä Koronavilkku päällä.
- Käytä koronapassia.
Taivalkosken koronarokotusten eteneminen ja ajanvaraus (linkki)
Epäiletkö koronatartuntaa: Kotitestaus ja virallinen koronatesti
Koronavirustartunnan oireet muistuttavat flunssaa ja vatsatautia. Tartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, epätavallinen väsymys, lihaskipu, kurkkukipu, kurkun karheus, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys.
Jos sinulla on koronavirustartunnan oireita, jää kotiin sairastamaan. Ilmoita sairauspoissaolosta työnantajalle tai kouluun normaalien sairauspoissaolokäytäntöjen mukaisesti.
Voit halutessasi tehdä kaupasta tai apteekista ostettavan koronan kotitestin. Positiivista kotitestin tulosta ei yleensä tarvitse varmentaa virallisella testillä. Jos saat kotitestistä positiivisen testituloksen, jää kotiin sairastamaan kunnes olet oireeton, kuitenkin vähintään viiden vuorokauden ajaksi. Mikäli samassa taloudessa asuu muita henkilöitä, saavat oireettomat perheenjäsenet mennä normaalisti töihin/kouluun.
Hakeudu viralliseen koronatestiin, jos
- olet sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijä
- olet raskaana
- tarvitset koronapassia varten todistuksen sairastetusta koronataudista (16-vuotiaat tai sitä vanhemmat, joilla ei ole täyttä rokotesuojaa)
- suoritat varusmiespalvelusta ja Puolustusvoimat on ohjannut sinut testiin
- rokotussuojasi epäillään olevan heikko hoidon tai sairauden vuoksi, esimerkiksi:
- aktiivissa syöpähoidossa olevat potilaat
- hemodialyysipotilaat
- elin- ja kantasolusiirtopotilaat
- perinnöllinen immuunipuutos
- HIV, pernanpoisto
- immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito (mm. biologiset lääkkeet, suuriannoksinen kortisoni)
- vaikea-asteinen sydänsairaus
- huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
- krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
Oireettomia tai viimeisen kolmen kuukauden aikana koronavirustaudin sairastaneita henkilöitä ei pääsääntöisesti testata.
Jos saat positiivisen koronatestituloksen virallisesta testistä, jää kotiin eristykseen.
Ennen omaan terveyskeskukseen tai päivystyksen neuvontanumeroon soittamista voit selvittää koronavirustartunnan todennäköisyyttä Terveyskylän koronabotilla tai tehdä Omaolo-palvelun koronavirusoirearvion. Palautteessa saat ohjeet testiin hakeutumisesta ja tiedon siitä, kuinka kiireellisesti sinun kannattaa hakeutua hoitoon.
Jos epäilet koronavirustartuntaa, ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Sieltä sinut ohjataan tarvittaessa testiin.
Taivalkosken terveyskeskuksen puhelinneuvonta on auki arkisin ma – pe klo 8.00 – 16.00, la klo 9.00 – 17.00, su klo 10.00 – 17.00 puh. 040 860 9001.
Muina aikoina puhelinneuvonta Kuusamon terveyskeskuksessa:
Kuusamon terveyskeskus/ Päivystys
Raistakantie 1A, 93400 KUUSAMO
Puh. 040 860 8611
EU:n koronatodistus sisältää kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta. Kaikki kolme todistusta toimivat myös koronapassina. Koronapassin saavat myös henkilöt, jotka ovat sairastaneet koronan ja saaneet lisäksi yhden koronarokotuksen.
Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viimeistään viikon sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen. Testitulostodistus on saatavilla yleensä vuorokauden kuluessa näytteen ottamisesta. Sairastamistodistus on saatavilla 11 vuorokauden kuluttua positiivisesta testistä.
Koronapassin käyttö on vaihtoehto alueellisille koronarajoituksille, jolloin passi mahdollistaa sisäänpääsyn esimerkiksi ravintoloihin, yökerhoihin sekä erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin.
Näin lataat koronatodistuksen Omakannasta:
1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
3. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.
4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle tai ota siitä kuvakaappaus. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.
Jos koronatodistusta ei näy Omakannassa tai todistuksen tiedoissa on virhe, ota yhteyttä siihen terveydenhuollon palvelunantajaan, josta olet saanut rokotuksen tai jossa koronatesti on tehty. Tarkista hyvissä ajoin, että koronapassisi on Omakannassa. Terveydenhuolto ei pysty akuutteihin todistuspyyntöihin vastaamaan kuin rajoitetusti. Ethän soita koronapassiasioissa terveyskeskuksen päivystysnumeroon.
Jos tarvitset omasta EU-koronarokotustodistuksestaan tulosteen, mutta sinulla itsellä ei ole tulostusmahdollisuutta, voi käyttää esimerkiksi kirjaston tulostuspalvelua.
Pyynnöt koronatodistuksen korjauksesta tai koronatodistuksen tulostus:
Henkilöt, jotka eivät käytä Omakantaa (esim. ei ole pankkitunnuksia, ei ole suomalaista henkilötunnusta jne.), voivat saada EU:n koronatodistuksen tulosteena terveydenhuollosta.
Pyynnön voi jättää Taivalkosken terveyskeskuksen infoon tai jättämällä kirjallisen pyynnön terveyskeskuksen eteisestä löytyvään punaiseen asiakaspalautelaatikkoon. Kirjeessä tulee olla seuraavat tiedot: Nimi, osoite, syntymäaika ja puhelinnumero ja tieto noutaako itse todistuksen vai postitetaanko ilmoitettuun osoitteeseen.
Pyynnön voi jättää myös sähköpostitse osoitteeseen koronarokotukset@taivalkoski.fi. Viestiin otsikoksi todistuspyyntö ja mainitse viestissäsi myös nimi, syntymävuosi (ei henkilötunnusta) ja puhelinnumero.
Maskien jakelu vähävaraisille
Pääsääntöisesti kasvomaskit hankitaan itse, mutta vähävaraiset asukkaat voivat saada maskeja maksutta.
Tarvittaessa maskeja voi hakea terveyskeskuksen neuvonnasta ma – to klo 12.30 – 16.00 ja pe klo 12.30 – 14.00.
Kysy koronaviruksesta
Valtakunnallinen puhelinneuvonta
Valtakunnallinen puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535.
Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.
Mielenterveystalon koronahuoli-chat
Chattiin kirjautuminen tapahtuu www.mielenterveystalo.fi sivun Milli-virtuaaliapurin kautta.
Chat on tarkoitettu kaikkien suomalaisten käyttöön. Chatissa asioidaan nimettömänä, eikä siitä muodostu hoitosuhdetta. Chatissa vastaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset HUS Psykiatriasta.
Chat on avoinna arkisin ma-to 12-16 ja pe 12-15.
Viimeksi muokattu 28.4.2022